Борисов: Положих огромни усилия, за да загубим в Плевен (обновена в 22.20 ч.)

21:34, 01 ное 15 / Политика 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Положих огромни усилия да загубим в Плевен, за което ми се сърдят съпартийците, но го направих - заради толерантността". С тези думи председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на коментарите на Реформаторския блок, които спечелиха изборите там. "Но те да кажат, че едва ли не са се освободили от някой, нека бъдат по-толерантни и по-скромни", каза още той.

И допълни: "Недай си, Боже, да имам пресконференция, на която да се хваля с един областен кмет - и то независим, който съм го подкрепил!"

"Да прочета как Плевен паднал - дали щеше да падне, ако бях там? Ако искат да се пробваме на парламентарните избори, ако аз съм там?", продължи той.

Там, където загубихме, загубихме заради лоши партийни организации и заради лоши кметове, каза още Борисов. И нападна досегашния кмет на Плевен, който бе от ГЕРБ, заради абсурдни велоалеи, боядисани няколко дни преди вота. "Аз като го видях това, казах на Цецка (Цачева) - този не може да е кмет. Ако бях там, аз щях да гласувам за другия кандидат, не за моя", отсече той.

И поиска извинение от председателя на предизборния щаб на Реформаторския блок Найден Зеленогорски за твърденията, че ГЕРБ са купували гласове.

В крайна сметка обаче лидерът на ГЕРБ каза, че коалицията е стабилна и партньорът - РБ, е постигнал много добри резултати. "Картата е синя, борим се реформаторите и тук-там с БСП", заяви Борисов.

Той коментира и резултатите на БСП. "Много искаме да е силна левицата - и тя е силна. Това че ги бихме днес, не значи, че ще ги бием пак следващия път. Просто кандидатите са ни силни", заключи Генерала. "Станишев, Първанов и Румен Петков направиха ГЕРБ. Ако ме бяха държали в МВР, това нямаше да го има", полу на шега каза още той.

Борисов посочи още, че са се видяли дефектите на Изборния кодекс, написан от Мая Манолова. Той призова още всички партии в парламента да направят анализ на изборите и да преценят дали законът трябва да бъде променян. Самият премиер посочи, че е "за" премахването на вот за районни кметове. А в следващото си изречение заяви, че няма да предлага лично никакви промени в Изборния кодекс.

След местните избори ГЕРБ записаха в актива си 129 кмета, 1 727 общински съветници и 22 областни града. Това заяви председателят на предизборния щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

ГЕРБ отбелязват стабилен ръст, като през 2009 г. общинските съветници са били 993, през 2011 г. - 1 601. Кметовете са били 45 през 2007, а през 2011 - 94. Преди 8 ГЕРБ са държали 10 областни града, а преди 4 - 14.

Той посочи още, че невалидните бюлетини за съветници са около 500 000.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама