Над 200 безработни повече са постъпили на работа в Русенско през септември

07:27, 02 ное 15 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През септември постъпилите на работа регистрирани безработни от област Русе са 571, съобщиха от дирекция "Регионална служба по заетостта" в Русе, като отбелязаха, че броят им е с 216 по-голям отколкото през август, а съпоставено със същия месец на м.г. те са с 29 повече.

Започналите работа безработни без квалификация са 138, с работническа професия са 170, а специалистите със средно специално и висше образование - 263. Над 60 на сто от устроените на работа са жени, а младежите до 29 години са 145. Заетост е осигурена на 65 продължително безработни от областта, както и на 34 безработни с намалена трудоспособност.

Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 345 безработни, съпоставено с август те са със 136 повече. С посредничеството на бюрата по труда други 78 безработни от областта са наети по програми за заетост през септември.

Общо обявените през септември свободни работни места от работодатели на територията на област Русе са 754.

През месеца и търсенето на работна сила в реалната икономика се увеличава и се изразява в заявените общо 610 места в бюрата по труда, което заедно с по-големия брой постъпили на работа продължава тенденцията за подобряване на показателите на първичния пазар на труда, отбелязват още от ДРСЗ. Повечето от тях са от частния сектор и в зависимост от икономическите дейности най-много свободни работни места са заявени от преработващата промишленост (281), административните и спомагателните дейности (71), образованието (70), търговията (44), далекосъобщенията (30), хотелиерството и ресторантьорството (25), операциите с недвижими имоти (19), транспорта (13) и др.

По програми за заетост в бюрата по труда в област Русе са заявени 144 работни места, значителната част от които са по схемата по ОПРЧР – „Младежка заетост”.

Към края на септември в трите бюра по труда в област Русе – Русе, Бяла и Ветово, регистрираните безработни са 8071. Техният брой намалявава със 142 в сравнение с края на август. Като търсещи работа лица са регистрирани и 550 заети, 480 пенсионери и 210 учащи.

Равнището на безработица за област Русе, на база официално публикуваните данни от Агенцията по заетостта за страната, е 7,8%, при 8,0% през предходния месец. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама