"Биволъ" разкри кои са замесени в румънската афера с храните за бедни

11:04, 02 ное 15 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" разкри точната схема и кои са замесени в аферата с храните за бедни в Румъния. Припомняме, че медията се занимава с този казус от няколко месеца, като в последните седмици започнаха да публикуват достоверната информация, с която разполагат. 

Според "Биволъ" български мафиоти са измамили румънската държава с 26 милиона евро, като са били подпомогнати от румънска престъпна група, замесена и в други международни измами с храни. По този начин хиляди бедни семейства не са получили олио и брашно, тъй като българите, които трябвало да ги доставят по договор с Агенцията за разплащания в земеделието (APIA) изчезнали с храните и с парите.

Според румънските прокурори начело на българската група е Иван Танев – „Универсалния“, син на бившия министър на земеделието Георги Танев. Той е издирван от Интерпол за данъчни измами и пране на пари, но успява да избяга. Неговата съратничка Мила Георгиева пък е арестувана в Белград и екстрадирана в България. Година по-късно тя отново е арестувана с обвинение, че е начело на организирана престъпна група, която МВР нарича „Килърите“.

В обвинителният акт е записано също, че за измамата са съдействали неизвестни служители от Първа Инвестиционна Банка, която е издала гаранции за търга. От ПИБ пък се оправдаха с корупцията в Румъния и отказаха да платят гаранцията на APIA, въпреки решението на Апелативния съд в София, което не е окончателно.

Повече за разследването на "Биволъ" и кои са замесените от българска и румънска страна в измамата - четете ТУК!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама