Уседналостта и преференциите спрели ДПС за второто място

11:20, 02 ное 15 / Политика 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Принципът на уседналост, въведен в Изборния кодекс, и възможността за преференциално гласуване са били пречката пред Движението за права и свободи (ДПС) да стане втора политическа сила по брой избиратели, стана ясно от думите на председателя Лютви Местан.

По данни на ЦИК, цитирани от него, ДПС е на едва 20 000 гласа разлика от БСП, пресмятайки единствено гласовете за партийните листи, а не за кандидатите за кметове и общински съвети, издигнати от коалиции. "Ние не си добавяме тези гласове, въпреки че имаме най-голямото основание", каза Местан. Според него, принципът на уседналост е "отнел" от Движението около 150 000 гласа. "Единствено у нас принципът на уседналост забранява правото на глас. В цяла Европа уседналостта казва къде може да се гласува, а не забранява изцяло", каза още той.

Другата пречка била преференциалното гласуване, което увеличило драстично броя невалидни бюлетини. Заради това от ДПС ще започнат масирана разяснителна кампания много преди следващите местни избори. Според Местан, ако всички 465 000 недействителни бюлетини бяха действителни, ДПС щеше да е втора политическа сила. "Споделям дълбоката си убеденост", заяви той.

Именно заради тези промени Движението ще сформира работна група, която да предложи промени в Изборния кодекс.

Натъртвайки, като призова камерите на телевизиите да приближат към него кадрите, Местан отсече, че резултатът на ДПС бил "без нито един корпоративен глас". "Новата кауза на ДПС е да върнем политиката към морално-идейните основи", каза той.

Цялата пресконференция председателят на Движението отдели да доказва чрез числа, че ДПС се е представило по-добре от Реформаторския блок на вота.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама