Кандидат иска повторна проверка на бюлетините за съветници в Каолиново

12:40, 02 ное 15 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кандидатът за общински съветник от ГЕРБ в Каолиново Тефик Хасан е подал жалба в съда против решението на ОИК за избиране на общински съветници в общината.

Жалбата на Хасан е подадена в Шуменския административен съд на 30 октомври.

Според него неправилно е определен броят на мандатите за общински съветници.

В жалбата си Хасан иска извършване на повторна проверка на всички бюлетини от проведените избори за общински съветници в община Каолиново за установяване на действителния вот на гласоподавателите, като твърди, че има допусната грешка в пресмятането.

ШАС е образувал административно дело по жалбата, което е насрочено за разглеждане на 6 ноември. Изискана е административната преписка от Общинската избирателна комисия в Каолиново.

Още една жалба, свързана с изборите, е подадена в Административния съд в Шумен.

Тя е от кандидата за кмет на с. Струйно Силвия Костова и е против решението ОИК - Шумен за допускане до участие във втори тур на кандидатите за кметове на селото.

Според Костова председателят и член на секционната избирателна комисия са гласували за кмет на кметство в избирателната секция, без да имат избирателни права за това, като по този начин пряко са повлияли върху изборния резултат.

В подкрепа на твърденията си Костова излага доводи за общия брой намерени бюлетини в избирателната кутия, броят на недействителните и действителните гласове, както и за получените действителни гласове за всеки един от кандидатите за кмет.

В жалбата си Костова посочва, че незаконосъобразно упражненият вот от страна на председателя и член от СИК е повлиял върху окончателния изборен резултат и иска той бъде обявен за недействителен.

Административният съд е образувал дело по жалбата, като впоследствие е констатирал, че тя не отговаря на изискванията на Изборния кодекс. Затова жалбата е оставена без движение, а на Костова е указано да отстрани констатираните нередовности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама