МОСВ спаси 31 дръвчета, но хариза част от Пирин на "Юлен"

13:24, 02 ное 15 / Политика 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Работна група на Министерството на околната среда и водите е установила, че реконструкцията на лифт “Тодорка” в Национален парк “Пирин” може да бъде извършена без изсичането на 88 дървета, а само на 57. Разрешението за премахването на тези дървета бе дадено в последния работен ден на кабинета “Орешарски” от министъра на ДПС Станислав Анастасов, станал популярен с това, че се допита до колега как да гласува на заседание на парламентарна комисия.

Информация за промяна в становището на ведомството бе разпространена от неговия пресцентър. Останалите дръвчета ще бъдат използвани за ремонт на подхода към Байкушевата мура, както и за възстановяване на пътеки за обслужване на посетителите на парка.

Основната критика към решението на Анастасов дойде обаче по друга линия. Той е позволил на офшорката “Маренго трейдинг”, която е акционер в дружеството “Юлен”, свързвано с бизнесмена Цеко Минев, да построи нов 6-седалков лифт. С това си решение той незаконно ѝ признава сервитутно право върху 33 дка от парка. Така офшорката ще придобие завинаги вещни права върху част от Националния парк “Пирин”, каквито досега е нямала, алармират от екокоалицията “За да остане природа в България”. От информацията, разпратена от МОСВ, не става ясно дали ведомството е променило решението си в тази част.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама