След съдебната реформа ще отпадне мониторингът над България, обяви Христо Иванов

13:18, 02 ное 15 / Политика 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По време на кампанията за местния вот изтече срокът за внасяне на допълнителни предложения за промени в Конституцията между първо и второ четене в частта за съдебната реформа. Междувременно дойде и докладът на Венецианската комисия, в който се казва, че предложените промени не са достатъчни и че те трябва да са много по-радикални. Сега пред България има два сценария.

Това каза в ефира на БНР министърът на правосъдието Христо Иванов.

Според него единият е този, в който се възползваме от силната подкрепа, която Венецианската комисия даде за реформата на модела на управление на съдебната власт.

"Да се възползваме от силното очакване, което има българското общество и партньорите ни в Брюксел да покажем способност за наистина сериозна реформа и до края на годината да направим една сериозна промяна", посочи Иванов и допълни,че другото е да затънем в поредните търговийки, да направим нещо около минимума или под него.

По думите на министъра на правосъдието всички заявки, които Венецианската комисия дава в своето становище като препоръки и проблеми, потенциално биха намерили своя отговор в някое от направените предложения между двете четения.

"Ако политическите сили в парламента подходят с необходимата доза отговорност, те биха могли от тези предложения да сглобят реалния, сериозния отговор на проблеми, които стоят пред България от много време", вярва Христо Иванов.

Според него, ако тази стъпка бъде направена, България би могла да очаква едно съществено подобряване и дори ориентиране към изход от мониторинга на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), който е различен от мониторинга на Европейската комисия.

Христо Иванов припомни, че България е единствената страна-членка на ЕС, която е под наблюдение и на двете институции.

За възможността предложенията за промени в частта за прокуратурата да бъдат стопирани от главния прокурор, министър Иванов коментира, че моментът е да изберем дали правим дългосрочна крачка напред, или се заплитаме в някакви конюнктурни моментни спорове и отбрани на някакви рубежи, които съдържат.

"Силно се надявам, че ще надделее гледането в перспектива. Нека не забравяме, че от тези конституционни промени, в който и вариант да бъдат направени, няма да последват никакви драматични непосредствени размествания по върховете на властта", каза още Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама