АБВ пак подаде ръка на БСП, готови на диалог за новата левица

14:32, 02 ное 15 / Политика 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За пореден път президентът (2002 - 2012 г.) и председател на АБВ Георги Първанов подаде ръка на своите бивши съпартийци в БСП за обединение на лявото.

Той заяви , че "лявото е ударило дъното". И отправи ново предложение към всички леви формации, включително и към БСП, за незабавен диалог на всички нива, но без условия. "Ние от АБВ сме готови да инициираме дискусия за характера на новата, патриотична левица", допълни той.

Първанов предупреди, че президентските избори "чукат на вратата" и призова за разговори за обща кандидат-президентска двойка на левицата. "Ще предложим и механизъм, имаме и своите кандидатури", каза още той. Преди седмици за подобен ход вдясно призова и председателят на ДСБ Радан Кънев.

"Ако не се осъзнаем и изборите продължават да се случват така, хората ще бъдат разочаровани и дезинтересирани от политиката и нищо добро не ни чака", предупреди още той.

"Отново видяхме триумф на технологията, отново едни партии хвърлиха много пари и използваха лостовете на държавната машина", допълни президентът. Първанов посочи, че АБВ е направила "най-бедната" си кампания досега. А спечелените места са заради "силни кандидати".

Той оцени представянето на партията като "добро" и "съответстващо на целите". "Целта ни не бе само да се преброим, а да създадем широка мрежа от участие на АБВ в местната власт", обясни Първанов.

Председателят на предизборния щаб Румен Петков преброи поне 150 общински съветници, от които 100 с листата на АБВ, над 65 кмета и още 45 на общини, както и около 130 000 гласа само за партийната листа. И той, също като ДПС и БСП, обяви, че партията не е купувала гласове.

"Навсякъде, където съм бил, нашите активисти казват, че върви масово купуване на гласове. Определени органи, институции, поощряваха, слагаха своя чадър над тези процеси. Или поне всичко това се случваше под техния снизходителен поглед. Това означава, че демокрацията е загнила", каза Първанов.

Председателят на партията обяви още, че ще се допитват до кметовете за важни гласувания в Народното събрание, засягащи общините.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама