„Киномания“ завладява София след десет дни

15:22, 02 ное 15 25 590 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Традиционният фестивал "Киномания" ще завладее столицата на 12 ноември. Той ще продължи 17 дни. И тази година Националния дворец на културата ще е основен домакин на събитието.

За разлика от предишните години, тази година акцент в „Киномания“ ще е българското кино. На 12-и фестивалът ще бъде открит с лентата „Каръци“ на Ивайло Христов.

„Изключителна отговорност е да откриеш „Киномания“. Филмът ще се срещне за първи път със софийска публика. Прожекцията ще е само едни и се надявам да е на ниво“, каза актьорът по време на представянето на филмите, които ще бъдат представени тази година.

Другият български представител на фестивала е „Животът е безкраен танц“. Това е филм за поколението, което остана да живее в България, споделят продуцентите на лентата и допълват, че „животът е един танц, в който не трябва да се ритаме и да се настъпваме, а да живеем в хармония“

"Аз съм ти" е друг български филм, на който киноманите ще могат да се насладят. Това е първата прожекция на филма в София . Любопитно е, че той е превеждан на 9 езика, като специално за него са правени субститри на японски и китайски.

Столичани и гостите на града ще могат да изгледат и "Докато Ая спеше". Това е единственият български филм, който ще има повече от една прожекции в рамките на „Киномания“.

"Жената на моя живот" на Антоний Тончев също е в програмата на фестивала.

„Филмът се развива от части извън България. Главният артист е кюрд, а главната актриса е Виолета Марковска. Това е една копродукция с две големи международни награди“, споделя Тончев.

За първи път на фестивала ще има и българска пълнометражна анимация. Това е „Пук“ на Анри Кулев, който е правен по едноименната творба на Валери Петров. Това е първата пълнометражна анимация в българската коноиндустрия от 35 години насам.

„Филмът има и английска версия, която е направена от Бен Крос и е най-добрата английска версия на български филм, която е правена някога“, разказва създателят ѝ.

Два български документални филма също ще са част от „Киномания“ тази година. „Катя Паскалева. Последната роля“ и "Усмивките на българските кинокомедии".

Публиката ще има може да гледа и много американски филми, сред които изпъкват заглавията "Почти нормален" на Уди Алън,"Стив Джобс" с участието на Майкъл Фасбендър и "Rock the Kasbah” с участието на Брус Уилис.

„Киномания“ ще предложи и редица френски заглавия. Ще има и много премиери от европейското кино. Ще бъдат излъчвани и филми на кулинарна тематика. Организаторите обясняват, че "кулинарното кино" ще може да се гледа само от хората, които по време на прожекциите хапват и пийват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама