Културното наследство ще бъде дигитализирано с европари

15:29, 02 ное 15 / Култура 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на културата е одобрило 33 проекта за дигитализация на културното наследство по програмата за „Културно наследство и съвременни изкуства“. Тя е финансирана с европейски средства в размер на 14 млн. евро, които идват от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. 2,4 млн. лева се осигуряват от държавата.

Част от проектите са за цифровизация и създаване на електронни регистри на материалното и нематериалното културно наследство. Реализацията им предвижда дигитализация на културното наследство в Пловдив, културно-историческото наследство във Варна, дигитализиране на библиотеки, музеи и галерии в Северна и Централна България, както и на фонда на Историческия музей в Тутракан. Те засягат и най-ранните тракийски мегалитни гробници и култови комплекси в Тополовград и движимото културно наследство в Долината на тракийските царе.

Консервация, реставрация и социализация ще бъде извършена на различни археологически и природни обекти в страната във връзка с друга част от проектите по програмата. С тях ще бъде осигурен и достъп до културното наследство в София, Видин, Поморие, Димитровград, Кърджали, Павликени, Своге и Велико Търново.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама