В нов формат и с нова концепция започва Plovdiv Jazz Fest

15:40, 02 ное 15 / Култура 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Plovdiv Jazz Fest - приемникът на Пловдивските джаз вечери, започва днес. Фестивалът е в нов формат, нова концепция и нови цели, разказаха организаторите от Община Пловдив и Блу Ем. Музикалният форум ще бъде открит от неподражаемия Кърт Елинг, който ще отпразнува и рожден ден с публиката на "Пловдив Джаз Фест". Носителят на Грами е един от водещите съвременни джаз вокалисти. В 14 последователни години той води в допитването на реномираното американско джаз списание "Downbeat", осем пъти е обявяван за мъжки вокалист на годината от американската асоциация на джаз журналистите. Всеки негов албум  получава номинация за Грами.

"Passion World" е най-амбициозният проект на световноизвестния джаз вокалист до момента и българската публика ще има щастието да го чуе на живо тази вечер.

За "Пловдив Джаз Фест" в България пристига и правнучката на Толстой. Младата Виктория Толстой ще изнесе концерт с верния си партньор на сцената и приятел в живота – пианиста Якоб Карлсон. Двамата ще представят последния си съвместен проект "A Moment Of Now", който съдържа 14 интерпретации на джаз, поп и рок песни. Концертът на Виктория и Якоб ще бъде на 5 ноември.

Последният концерт от фестивала, на 6 ноември, ще срещне почитателите на джаза с магнетичната боса нова певица Росалия Де Соуса.

Останалите фестивални вечери запазена за българските артисти.

3 ноември е единствената инструментална вечер от програмата на събитието.

4 ноември ще събере на една сцена четири гранд дами на джаза - Хилда Казасян, Белослава, Андрония Попова-Рони и Мира Кацарова. В съвместния си концерт всяка от тях ще представи по няколко джаз пиеси, аранжирани от Христо Йоцов за предстоящата фестивална вечер. За първи път едни от най-обичаните гласове на българския джаз ще звучат заедно и ще докоснат публиката до разнообразието и свободата като изразно средство, характерни за всички течения в джаза.

"Пловдив Джаз Фест" ще предложи на гостите си не само музика. В програмата е включена среща с писатели под мотото "Думи върху звуци". На 3 ноември в клуб Петното ще се съберат автори, обединени от свободата в изразяването: Недялко Славов, Васил Балев, Невена Цанева, Слави Томов, Иван Ланджев, Димитър Ганев.

Към музиката и думите ще се добавят и картините с изложбата "Джаз формат" в Дома на културата „Борис Христов“ - от 2 до 6 ноември, в която ще се включат Атанас Хранов, Николай Няголов, Румен Жеков, Румен Нечев, Пламен Русев, Камен Старчев и Валери Чакалов.

Организаторите са помислили и за хората от третата възраст с "Джаз танци от Тома Спространов" на 6 ноември в  BEE BOP CAFÉ.

Специално място в "Пловдив Джаз Фест 2015" заема публичната лекция, която ще изнесе Анете Гьорес в залата на радио Пловдив на 3 ноември, след което ще изнесе проведе и майсторски клас.

Организаторите вече пуснаха комбиниран билет за фестивала. Той е на цена 99 лева и позволява присъствие на всички големи концерти в залата на Дома на културата "Борис Христов" от 2 до 6 ноември.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама