Светльо Витков и Венци Мицов: София няма нужда от химн, а от много работа

16:06, 02 ное 15 / Политика 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две нови и интересни попълнения в Столичния общински съвет ще бъдат музикантите от "Хиподил" Светльо Витков и Венци Мицов като представители на "Глас народен".

Любимците на публиката влизат в съвсем ново амплоа, с което много от почитателите им трудно ще свикнат. Всъщност двамата споделят, че отдавна работят последователно, за да станат част от промяната на София и да защитят интересите на обикновените граждани.

"Влизането ни в СОС, което мнозина определят като изненада, всъщност е резултат от 4-годишна ежедневна работа. Това, че ни няма по медиите не означава, че не работим, напротив – само за последните 8 месеца сме внесли над 30 законодателни инициативи в Народното събрание и Министерския съвет, присъствали сме на заседания на комисии и се борим за това да защитаваме интересите на хората, които ни гласуват доверие", разказа пред София Topnovini.bg Венцислав Мицов.

Фронтменът на "Хиподил" Светльо Витков влезе в политиката като на шега през 2011 г., когато се кандидатира на президентските избори. Не на шега обаче за него гласуваха 57 000 души. "Глас народен" участва и в предсрочните парламентарни избори, когато резултатът му беше близо 50 000 гласа. Коментарите в медиите тогава бяха, че Витков се кандидатира с идеята да достигне 1% от гласовете на изборите, което гарантира държавна субсидия.

На местните избори тази година "Глас народен" получи 3,56% от гласовете на софиянци, с които изпревари две парламентарни партии - НФСБ и "България без цензура". Така "Глас народен" вкарва в СОС двама общински съветници - Витков и Мицов, които са се зарекли да са коректив на останалите. Може ли обаче двама да бъдат коректив на 59 общински съветници?

"Не само, че може, но ще бъдем коректив", категоричен е Витков. "Важно е да кажем, че ще подкрепим всяка инициатива, която е в интерес на гражданите на София и ще дадем прозрачност относно изразходването на средства по обществени поръчки", обясни музикантът.

И двамата са единодушни, че столичани не се вълнуват толкова от геополитиката, а от градинката пред блока, местата за паркиране, закъсняващия градски транспорт, които са малка част от проблемите в София.

"Нашата основна задача е да създадем връзката между гражданите и общината, да ги запознаваме с това, което се случва там, какви решения се взимат и какви предстоят да бъдат взети. В конкретика - основните проблеми в София са трафика, междублоковите пространства, осветлението, детските площадки, липсата на достатъчно места за паркиране, качествените ремонти на улиците, местата в детските градини", посочи Витков.

Въпрекия добрия резултат за "Глас народен" и двамата не скриха възмущението си от цялостното провеждане на местните избори. Споделят, че  хакерската атака срещу сайта на ЦИК в деня на изборите е опит за саботаж на референдума.

"Всичко, което се случи на първия тур на изборите е най-сериозния аргумент за това, че електронното гласуване трябва да се случи. През 2015 година хора с чували да спят три дни затворени като заложници на избирателната ни система, е повече от ужасяващо. "Глас народен" е първата партия, която настоя за въвеждане на електронното гласуване с аргументи и конкретни предложения. Освен това, хакването на сайта на ЦИК беше демонстрация за това, че уж електронното гласуване няма да е сигурно. Истината е, че тези сайтове просто не са добре подсигурени", убеден е Мицов.

На финала няма как да не ги попитаме защо двама музиканти решават да влязат в политиката, където винаги има риск да се играе "мръсно".

"Политик не е професия. Зад нашия успех седят 4-годишни ежедневни усилия и волята за промяна на над 50 000 избиратели, припознали се в Глас Народен", смята Светльо Витков.

"И още нещо – не политиката е компрометирана, компрометирани са политиците, които са били във властта и я ползват за лични облаги", допълни Венци Мицов.

На шеговития въпрос дали биха написали химна на София музикантите отговориха сериозно:

"От химн няма нужда, има нужда от много работа".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама