Капсула на времето изпратиха от най-старото училище в Търговище

16:32, 02 ное 15 25 543 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С впечатляващ флашмоб 1 СОУ "Свети Седмочисленици" в Търговище финализира честването на 110 години от началото на гимназиалното образование. В подготовка на юбилея беше подредена музейната сбирка във входното фоайе на училището, за да може всеки, който влиза, да се срещне с историята  на образователното дело в града. Освен интересни уреди, стари книги, учебници, включително оригинал на Рибния буквар, там бяха поставени и запазените стари знамена.

"През последните дни в училището се проведе Седмоднев на Седмочислениците, в рамките на който всяка сутрин при влизане всички получаваха флаери с информация за съответния Седмочисленик и за гимназиалната история на училището. През първия учебен час се провеждаха петминутки на Седмочислениците. В електронната платформа на училището беше отворен тест, верните отговори на чиито въпроси се намират във флаерите. С имената на всички отговорили вярно на въпросите ще бъде организирана томбола с награди." разказаха от гимназията.

Във видео формат бяха записани спомени на емблематични личности, свързали живота си с Първа гимназия. Клиповете са в YоuТube портала училището, а споделянето им в социалните мрежи направи съпричастни много по-широк кръг хора. Със спомените и пожеланията, получени на хартиен носител, ще бъде издаден сборник. Такива са поместени и в празничния брой на училищния вестник Искри.

Бяха издирени архивни материали за историята на училището и на образователното дело в града. Ученици подготвиха историческа възстановка на заседанието на Общински съвет от 15 април 1905 г., на което се взема решение за откриване на първите гимназиални класове.

В  училището се проведе ден на отворените врати, превърнал се в незабравима среща на личности, за които първата в града гимназия е спомен, фактор или съдба. Беше изчетено и заключено в „капсулата на времето”, намираща се във входното фоайе, послание към бъдещите поколения. Там на диск и флаш памет ще бъдат съхранени и всички материали от честването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама