Мария Стоянова, СЕМ: На тези избори нарушенията бяха повече от преди

16:52, 02 ное 15 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В кампанията за местните избори са установени повече нарушения, отколкото на предишни кампании, каза Мария Стоянова от Съветa за електронни медии (СЕМ) пред БНР. Според нея това се обяснява с факта, че изборите са засягали „хората по места много по-осезаемо, отколкото едни европейски избори“.

Всички сигнали, които са констатирани от СЕМ, са потвърдени от Централната избирателна комисия (ЦИК), отбеляза Стоянова. Едните са свързани с нарушаване на доброто име на кандидати, а другите с разграничаването на безплатни и платени форми в съдържанието. Новият проблем, който се е появил на тази кампания, е свързан с агитация в изборния ден.

За изказването на премиера Бойко Борисов, който сподели пред медиите за кого е гласувал на първия тур, Стоянова коментира, че журналистите не трябва да разгласват това. Тя припомни, че по време на първите избори от прехода медиите са внимавали да не ги провокира някой политик, а сега „нещо непозволено“ се пуска директно без коментар.

"Докато продължаваме да търпим интернет да бъде зона свободна, в която да действа единствено и само законът на джунглата, тогава всички в един момент ще бъдем обидени, уязвими, нещастни, засегнати и този агрегат на негативни емоции няма да доведе в крайна сметка до нищо добро", каза членът на СЕМ и допълни, че е необходима регламентация за медиите в интернет.

Във връзка с определянето на медиите като партийни, тя каза, че „СЕМ не е достигнал тавана на своите възможности“, но уточни, че членовете на съвета не се избират сами, а парламентът избира мнозинството в регулатора. "Въпросът за независимостта на регулаторите е основен", каза още Стоянова.

Тя обясни, че по време на изборите „СЕМ не работи самостоятелно, а под шапката на ЦИК“.

„В ЦИК работят 20 човека членове с 12 човека персонал, което е абсолютен дисбаланс и не е възможно да се справят. В тази ситуация СЕМ трябва да сезира ЦИК и тогава да бъде активен“, отбеляза Стоянова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама