Мерак за куче пропукал схемата на тримата каналджии от Банево

17:05, 02 ное 15 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжният съд в Бургас потвърди наложените мерки за неотклонение задържане под стража на тримата каналджии, укривали в квартал Банево 36-те нелегални имигранти, съобщиха от пресцентъра на съда. Имената на мъжете са Стоян Лазаров, Димитър Стойчев и Мариян Стойчев. Те бяха задържани на 23 октомври, след като са се опитали да избягат от полицията в посока вилна зона „Острица” 1 в бургаския квартал Банево. След задържането им бе установено, че във вилата се намират 36 мъже, самоопределили се като афганистанци.

Срещу тримата е повдигнато обвинение, с мотивите, че са се опитали да набавят противозаконна имотна облага за себе си или за другиго, като са подпомогнали чуждите граждани – от Афганистан и Пакистан, да пребивават в страната. Това от своя страна е нарушение на закона. Мигрантите се намират на територията на България, без да имат издадена входна виза или друго разрешително.

Районният съд в Бургас е взел срещу тях първоначални мерки за неотклонение задържане под стража на 26 октомври. Стоян, Димитър и Мариян обжалват това определение на съда, с искане да бъде изменена постановената им мярка в по-лека.

На днешното заседание тримата бяха представлявани от един защитник, който пледира да бъде отменено определението на първоинстанционния съд като неправилно. Според адвоката не са налице всички предпоставки, визирани в закона, за определяне на най-тежките мерки за неотклонение и по делото няма доказателства, че именно нейните подзащитни са извършили престъплението, а свидетелските показания в тази насока са манипулирани. Защитата счита, че налагането на друг вид мерки също ще са подходящи спрямо обвиняемите и не съществува опасност те да се укрият или да попречат на разследването, тъй като са с установена самоличност и адреси. Тя поиска от съда да измени постановените мерки в  парична гаранция или подписка.

В съдебната зала обвиняемите разказаха, че са отишли на посочения адрес, за да вземат куче от жена, която живеела там. Когато пристигнали, те видели чужденците и жената, която ги помолила да й помогнат, като раздадат храна на хората, тъй като те я бутали, а тя се страхувала от тях. След това, по нейна молба единият от обвиняемите останал при нея, докато мъжът й се прибере. Двамата отпътували и впоследствие се върнали, за да приберат третия обвиняем и си тръгнали, след което са били задържани.

Представителят на Окръжна прокуратура Бургас се противопостави на исканията. Той изрази опасения, че разследването не е приключило и обвиняемите могат да се укрият или да извършат престъпление. Прокурорът се мотивира с тежестта на повдигнатото обвинение и посочи, че обвиняемите са многократно осъждани за други престъпления от общ характер, за които им е определяно наказание, включително и ефективно лишаване от свобода, което са изтърпели.

Окръжният съд в Бургас  взе предвид обжалвания съдебен акт и представените по делото доказателства и аргументите на страните, след което потвърди определените спрямо обвиняемите мерки за неотклонение задържане под стража. Съдът намери за правилно становището на първата инстанция, че от събрания доказателствен материал може да се направи обосновано предположение, че именно тримата са взели участие в извършеното деяние, а техните твърдения са недостоверни.

Съдебният състав установи, че са привлечени като обвиняеми за тежко умишлено престъпление срещу реда на управлението. За него е предвидено  наказание лишаване от свобода от една до шест години и глоба в размер от 5 хил. до 20 хил. лева. Обвиняемите са многократно осъждани и изтърпявали наказание лишаване от свобода, като обремененото им съдебно минало даде основание на съда да приеме, че ако бъдат на свобода, съществува реална опасност те да извършат престъпление.

Определението на съда е окончателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама