Съдът отряза Велизар Енчев за жалбата срещу Борисов

17:46, 02 ное 15 / Политика 25 531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на независимия депутат и лидер на партия Движение за радикална промяна „Българската пролет“ Велизар Енчев за отказа на ЦИК да санкционира премиера Бойко Борисов за агитация на първия тур на местните избори. На 25 октомври Борисов заяви пред медии, че е гласувал за кандидата на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова. По закон агитацията в изборния ден е забранена.

"Отново сме свидетели на тъждеството на партийно-квотния принцип при назначаването на членовете във ВАС, Конституционния съд (КС) и Централната избирателна комисия (ЦИК), които водят води именно до такива порочни решения", заяви пред София Topnovini.bg Велизар Енчев.

Той каза още, че е излишно гражданите да се обръщат към ВАС – било по-добре подобни въпроси да се отнасят директно към партийните централи, където се взимали решенията.

По думите му върховните съдии отказват да образуват дело по жалбата, тъй като не считат, че той е заинтересована страна по казуса.

„Партията „Българската пролет“ участва в местните избори и аз като неин лидер съм заинтересована страна и следователно отправям тази жалба не като физическо лице. Очевидно ВАС си позволява съдебен произвол без да зачита фактите“, обяви независимият депутат.

Според него Бойко Борисов пред очите на цялата нация минути след като пусна своя глас е направил заявление, което агитираше в полза на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

„Това не се нуждае от доказване, защото се вижда от записите на БНТ. Решенеито на ВАС не би трябвало да ни изненадва, след като ЦИК не наложи глоба от 2 до 5 хил. лева на премиера за очевадното нарушение“, допълни Велизар Енчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама