Борислав Сандов: Крайно време е да се развали договорът с „Юлен“

19:09, 02 ное 15 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Крайно време е да бъде развален концесионният договор между държавата и „Юлен“, заяви съпредседателят на „Зелените“ Борислав Сандов пред София Topnovini.bg. Той допълни, че държавата трябва да се върне в пределите си в Национален парк „Пирин“, тъй като тя е ощетена, а концесионният договор е нарушен.

По-рано днес стана ясно, че екоминистерството ще разреши изсичането на 57, а не на поисканите 88 дървета за реконструкцията на лифт "Тодорка". 

„Ако държавата не ползва своите съоръжения, да ги отдава под наем или да даде възможност за други концесионери да използват тази инфраструктура, но в рамките на закона“, каза той. Природозащитникът обясни, че разширяването на лифта е трябвало да стане в просеката, в която се намира в момента, без да се налага да се разширява самото трасе около него, но това не е спазено.

Сандов сподели, че не е запознат с последното решение на Министерството на околната среда и водите, където работна група е установила, че реконструкцията на лифта може да бъде извършена без изсичането на 88 дървета, а само на 57.

Според него много от дейностите около изграждането на лифта са в нарушение, включително и по отношение броя на дърветата, които да бъдат отсечени, затова „Зелените“ са сигнализирали министерството.

„Вероятно вследствие на този наш сигнал е образувана работна група, която да провери случая", каза Сандов и подчерта, че това е поредното нарушение в парк „Пирин“ от концесионера „Юлен“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама