Реформаторите влязоха в задочен спор кой е по-голям

19:33, 02 ное 15 / Политика 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На фона на размяната на остри реплики между Реформаторския блок и ГЕРБ в нощта на втория тур отделните партиите в блока навлязоха днес в задочен спор помежду си кой е с по-голяма тежест в коалицията. Появи се и информация, че хората на Меглена Кунева може да поискат преразглеждане на участието във властта на отделните формации.

Тази сутрин депутатът от "Движение България на гражданите“ (ДБГ) Настимир Ананаиев заяви, че ДБГ е показала, че е най-голямата партия в блока и е основен двигател за обединението вдясно. В ефира на ТВ7 той посочи, че имат най-много депутати, а вече и най-много областни кметове и общински съветници от колегите си в блока.

„Не искам да изпадам да се мерим, важен е резултатът на РБ“, коментира пред БНТ лидерът на СДС и икономически министър Божидар Лукарски. Побърза обаче да опровергае Ананиев: От 350 съветници на блока като цяло, 210 били от СДС. Лукарски не пропусна и да декларира, че представянето на изборите показва, че РБ е „силен и стабилен“.

“Никога не съм си и помислял да меря партиите вътре в блока, защото това е пагубно за него. От две години насам съм напълно наясно, че единството е без алтернатива и подобни закачки го рушат”, заяви пред София Topnovini.bg съпредседателят на РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев.

На въпрос за промяна на управленската структура на РБ, той заяви: “Безспорно е нужно да вървим напред, аз съм привърженик на еволюцията, не на някакви супер радикални ходове, но безспорно е нужно да направим някакви крачки в тази посока. Няма значение какви да са крачките, стига да са ясни в посока на обединение”.

“В момента ние имаме над 400, продължаваме да броим, така че не съм съвсем прецизен, общински съветника, които са избрани мажоритарно. Всеки си е защитил позицията. Аз не го гледам кой от коя партия е. Като партийна принадлежност, предполагам, че СДС има най-много, защото има най-много структури в страната. Тези хора вече представляват едно национално тяло на блока, защото всеки си е спечелил собствения вот. Тези хора трябва да ги събираме и да им даваме право да взимат определени решение”, каза още Кънев.

“Естествено, и на национално ниво е нормално да имаме някакво по-стуктурирано тяло на управление. Модели дал Бог - въпросът е желание да има”, допълни съпредседателят на реформаторите. На въпрос дали такова желание има в блока, той заяви, че това е вътрешнопартиен разговор.

Лидерът на друга от партиите в блока -НПСД, Корман Исмаилов коментира в ефира на телевизия BIT думите на Настимир Ананиев. „Вътрешната конкуренция е една от причините за това ние да не можем да реализираме максимума от потенциал на изборите. Нямаме фокусирано лидерство и ръководство. Отделните партии дърпат общата черга към себе си“, посочи той.

Според него, ако усилията са насочени да се пренася повече от идентичността на отделните партии към Реформаторския блок, а не за тяснопартийна консумация, резултатите са щели да бъдат по-добри. „Ако това не е осъзнато, едни малки партии ще се мерят помежду си коя е по-голяма от другата“, допълни лидерът на НПСД.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама