Медиапул: Човек на руския олигарх Малофеев с писмо до Цацаров и Борисов за БТК

20:11, 02 ное 15 25 668 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руснакът Дмитрий Косарев, собственик на компанията Empreno Ventures Limited, е изпратил писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и министър-председателя Бойко Борисов, в което ги призовава да попречат на "опита за незаконна продажба на БТК". Косарев, който е свързан с руския "православен олигарх" Константин Малофеев, посочва, че се обръща към българските власти в качеството си на собственик на Българска телекомуникационна компания (БТК) с търговска марка "Виваком", съобщава Медиапул. 

Преди два дни руското издание "Комерсант" съобщи, че притежател на 43,3% от акциите във “Виваком”, досега собственост на изпратения в изгнание банкер Цветан Василев, вече е Дмитрий Косарев. 

В писмото той предупреждава, че евентуалната продажба на телекома ще увреди интересите на българската държава и на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

"Организатор на тази рейдърска атака са мениджърите на VTBCapital (България) Георги и Милен Велчеви, които, използвайки служебното си положение, се опитват да прехвърлят контрола върху компанията на влезлия с тях в сговор Спас Русев", заявява Косарев, чието писмо стана достояние на медиите чрез пиар агенция, уточнява Медиапул.

"Призовавам главния прокурор на Република България да възпрепятства извършването на неправомерни действия по отношение на компанията "Виваком", и настоявам за провеждане на публично и абсолютно прозрачно разследване на това дело с участието на всички специализирани държавни органи", казва собственикът на Empreno. Той обвинява българските мениджъри на VTBCapital, че "използват положението си за незаконно завземане на компанията, в която контролиращ акционер съм аз".

Той съобщава, че има намерение да подаде искови молби до всички приложими юрисдикции като изиска от всички участващи в това" незаконно действие" лица да му компенсират нанесените в качеството му на акционер щети".

"VTB Capital (България) възнамерява да осъществи незаконна продажба на 100% от акциите на "Виваком", които се намират при него като залог, по непрозрачен начин, без истинска конкуренция и в нарушение на правата и интересите на текущите акционери във "Виваком", което ще нанесе вреда на интересите на българската държава, в частност на Фонда за гарантиране на банкови депозити", се казва още в писмото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама