Прожекция на филма "Дишай" събра участници в русенските еко-протести от 80-те

20:22, 02 ное 15 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Участници в протестите срещу обгазяването на Русе събра прожекцията на филма "Дишай" (1988) в зала "Европа" на Доходното здание вечерта на 2 ноември. Прожекцията бе организирана от Българската национална телевизия, по повод 100 годишнината на българското кино.

Почти 30 години по-късно русенци си спомниха за времето, в което свободата на словото е била на практика несъществуваща, и когато за участие в такива протести в характеристиките им е било записвано "политически незрял". "Беше ни страх, разбира се. Но по това време обгазяванията бяха станали толкова лоши, че си казвахме - по-зле от това не може да бъде. Затова и се включихме в протестите", сподели възрастна жена, която дори се позна в архивните кадри. Други разказаха, че в момента е много трудно да обяснят на днешното поколение какво геройство е било във времената преди 1989г. да се организира подобен протест.

Някои дори разказаха за времето, когато тепърва е планиран строежа на завода, и как в Русе е нямало никаква информация по въпроса, а те са научавали от пресата в СССР. Бе направен дори паралел с Чернобил, който вероятно е бил съвсем пресен спомен в съзнанието на тогавашните русенци, и ги е подтикнал към действия, вместо да чакат подобна авария да се случи съвсем близо до тях.

Кадрите от прожекциите, както и от дескусиите с русенци, ще бъдат използвани за създаването на кратки документални филми, които контекстуално представят епохата, проблема и хората, които са го създали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама