Росен Плевнелиев: Европейският съюз да генерира устойчиво решение за Близкия изток

23:13, 02 ное 15 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Докато войната в Сирия продължава, докато наблюдаваме рекорден брой конфликти и провалени държави, Европа не може да бъде спокойна. Европейският съюз (ЕС) трябва да бъде генератор на устойчиво решение за Сирия, за Ирак, за Близкия изток“, заяви президентът Росен Плевнелиев в Лисабон, където е на официално двудневно посещение. Българският държавен глава беше посрещнат от португалския си колега Анибал Каваку Силва с официална церемония в двореца „Белейм“.

По неговите думи България и Португалия са част от усилието за провеждане на една амбициозна, европейска външна политика за устойчиво решаване на проблемите, свързани с миграционния натиск и рекордния брой кризи, които наблюдаваме. Двете страни имат общи позиции за решаването на проблемите, които са свързани с климатичните промени и носят допълнителен риск от нови миграционни вълни, посочи президентът, цитиран от прессекретариата си.

Относно търговско-икономическото си сътрудничество двамата държавници посочиха, че португалски и български предприемачи могат да разработят съвместни проекти, като използват опита си на различни пазари извън ЕС – както в региона на Югоизточна Европа, така и в страни като Бразилия, Ангола и региона на Латинска Америка.

Плевнелиев каза, че се наблюдават положителни резултати от българо-португалския бизнес форум, който той и Анибал Каваку Силва откриха в София през месец юни. Тогава беше учредена и Смесена българо-португалска търговска камара, а португалски компании проявиха интерес към българския автомобилен сектор, към машиностроенето и инфраструктурата, производството на храни. Другите перспективни сфери на партньорство, които бяха откроени, са информационните и комуникационните технологии, фармацията и науките за здраве.

В първия ден от официалното си посещение в Лисабон държавният глава разговаря с министър-председателя Педро Пасош Коелю и с председателя на Асамблеята на Португалската република Луиш Феро Родригеш. Сред обсъдените теми са реформите в България и теми от дневния ред на Европейския съюз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама