Представят на шуменска сцена спектакъла „Мърлин Мърло”

07:23, 04 ное 15 / Култура 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В петък от 19 часа на голяма сцена в театъра в Шумен е гостува театър „Иван Димов”-Хасково със спектакъла „Мърлин Мърло” от Николай Коляда. Това съобщават от пресцентъра на културния институт в Шумен.

В главните роли ще се превъплътят актьорите Ирмена Чичикова, Радина Кърджилова, Васил Дуев и Велислав Павлов.

 „За първи път ми се случва да играя в представление с такъв код, в такъв жанр. Затова предизвикателствата на ролята бяха безспирни за мен - и като към актриса, и като човек“, признава Ирмена Чичикова, която изпълнява ролята на Мърлин Мърло.

За носителката на „Аскеер“ това е нейната първа среща с режисьора Стайко Мурджев, който сам определя своята постановка като препратка към Чехов и „Три сестри“, но и към “Трамвай желание“ на Тенеси Уилямс. „Това е една постмодерна, иронична смесица между двете произведенията на Чехов и Уилямс”.

Актрисата Радина Кърджилова позната на широката публика от малкия екран, с ролите си в „Стъклен дом”, „Тилт” и др., както и със своите неповторими превъплъщения в театъра, ще влезе в образа на сестрата на Мърлин Мърло – Ина.

Сценографията и костюмите са дело на Марина Райчинова, а въздействието на текста се подсилва с експресивната музика на Петър Дундаков.

Критиците определят "Мърлин Мърло" като дива провинциална история - нито трагедия, нито драма, а комедия, взета от самия живот, клоняща към гротеска.

"Не съм мислил нарочно как да направя картината по-черна, за да плаша хората. Унижените, оскърбените, забравените, нещастните са героите, които виждам наоколо. Знам всичко за тях и те са ми скъпи" – казва Коляда.

Николай Коляда е актьор, прозаик, драматург, сценарист, театрален режисьор. Определят го като баща на руския модернизъм. Роден е през 1957 г., завършва театрално училище в Свердловск и става актьор. Написва 86 пиеси, които се играят по целия свят.

Живее в Екатеринбург, ръководи собствен театър и има множество ученици и последователи. Заявява категорично, че освен театъра няма нищо друго в живота.

Разкрита е предварителна продажба на билети на касата на театъра.

Цена на билетите е 6 и 8 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама