Делото "Червеи" продължава с разпит на свидетели

08:26, 04 ное 15 25 694 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийският градски съд (СГС) ще заседава днес по мега делото за незаконно подслушване в МВР - „Червеи”. Обвиняеми са бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева и бившия директор на дирекция „Вътрешна сигурност” в МВР Тодор Костадинов. Делото продължава с разпит на свидетели.

До момента показания вече дадоха бивши полицейски началници, в които разказаха какво знаят за използваните специални разузнавателни средства по отношение на Централния полицейски регистър. След разпитите стана ясно, че действията по оперативно дело "Червеи" са били ръководени лично от бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев и подсъдимия Тодор Костадинов. 

В името на свободата на информацията и с намек, че грифът "секретно" често се слага без законово основание, СГС разсекрети СРС-процеса и медиите чуха историите на МВР-служители, на които е било наредено да оказват съдействие на агенти от ДАНС, които са влизали в полицейските регистри в няколко регионални дирекции на МВР и когато полицейските шефове са започнали да задават въпроси, след време са получавали заповеди за уволнение. 

За днес са призовани служители на ДАНС, на които по нареждане на Костадинов и Йовчев е бил осигурен секретен достъп до сървърните помещения и до мрежата за пренос на данни в МВР.

Разпитите са свързани с обвиненията срещу Тодор Костадинов, че е изфабрикувал документите, въз основа на които, месеци наред е била контролирана централизираната система с криминалните регистрации на МВР. Именно по тези документи, без мотиви и в надзаконови срокове, четири пъти Владимира Янева като председател на Софийския градски съд е подписала СРС-разрешения.

Операция "Червеи" беше един от най-големите скандали миналата година. Разработката беше посочена като заплаха за националната сигурност, тъй като била пробита информационната система на МВР, a данните - "изнесени". Официално поводът за старт на тази разработка бил да се проследи дали и кой служител на МВР изнася информация към криминални среди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама