Представят новата книга на чешкия автор Владимир Кршиванек в Пловдив

09:00, 04 ное 15 / Култура 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поетичната книга "Странна птица е душата" на чешкия автор Владимир Кршиванек ще докосне пловдивската публика днес. Представянето й е от 19 часа в клуб "Петното на Роршах". Владимир Кршиванек е поет и професор по чешка литература. Академичната му биография е свързана с Педагогическия факултет на Карловия университет в Прага, Института за чешка и световна литература към Чешката академия на науките, Литературната академия "Йозеф Шкворецки" в Прага, Техническия университет в Либерец и Университета в Храдец Кралове, където понастоящем е професор по чешка литература.

Като литературен историк и критик неговите изследователски интереси са в областта на чешката литература на ХІХ и ХХ век, най-вече на поезията. Има изследвания и в областта на сравнителното изучаване на славянските литератури, предимно на чешко-българските литературни паралели. Автор е на статии върху Христо Ботев и Алеко Константинов, превеждал е и български поети.

Книгата е издадена от Университетско издателство "Паисий Хилендарски" - Пловдив, а преводът й на български език е от Жоржета Чолакова - ръководител на Катедра "Славистика" в Пловдивския университет, разказаха от висшето учебно заведение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама