Мая Манолова притеснена от липсата на разговори между властта и полицейските синдикати

09:01, 04 ное 15 25 580 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Начинът за взимането на решението за орязване на полицейските социални придобивки е в нарушение, каза омбудсманът Мая Манолова в сутрешния блок на бТВ и отбеляза, че се очаква предвидимост на политическите решения.

Според нея е притеснително, че не са проведени необходимите разговори между полицейските синдикати и представителите на властта. Тя подчерта, че диалогът, когато става дума за важни решения, е задължителен и премиерът Бойко Борисов трябва да поправи това днес.

„Правилата трябва да важат за всички и мисля, че полицаите не дават добър пример да започнат протест, без да спазят законовите процедури”, смята Манолова, защото по този начин се настройвало цялото общество срещу служителите в един сектор.

Относно текстовете в Изборния кодекс, които бяха приети, когато тя беше част от Народното събрание, каза, че не е против те да бъдат коментирани и критикувани. 

Манолова остави в студиото папка, в която пише, че броят на членовете на изборната комисия в София не е намален от 19. „Тук е решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) по искане на столичния кмет ЙорданкаФандъкова да бъде увеличен броят на членовете”, но то е било отхвърлено, коментира тя.

Манолова заяви, че не е отговорникът за организирането на изборната нощ, а е омбудсмана или така наречения „арменски поп” на държавата. Тя каза, че е била в зала „Арена Армеец”, където се извършваше преброяването на бюлетините от секционните комисии, защото са били нарушени човешки права. В Изборния кодекс не пише, че хора трябва да бъдат заключвани при преброяването на изборните гласове, подчерта Манолова.

По нейните думи, ако отговорните институции са си вършели работата и шефката на ОИК-София е била включила предложените от омбудсмана 136 експерти в изборния процес, хаосът в „Арена Армеец” е нямало да има такова изражение. Тя допълни, че ЦИК е изпратила 20 експерти по нейна препоръка, които са помогнали да приключи сагата там.

По темата със свалянето на имунитета  и задържането на лидера на „Атака” Волен Сидеров, тя каза, че то е закъсняло и „сега най-много отново да се стигне до героизиране на личността му, което не е целта”. Според нея трябва да се мисли в посока намаляване на депутатския имунитет, но с допитване до експерти.

За работата й като омбудсман Манолова сподели, че част от проблемите, с които се е заела, имат своето решение. Тя даде пример с родители на деца с кохлеарни импланти, които са се обърнали към нея. Вече родителите на деца с напълно изгубен слух ще могат да се обръщат към държавата за финансова помощ, каза тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама