102 са тежките катастрофи с 18 жертви на територията на Сливенска област

09:13, 04 ное 15 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На територията на ОД на МВР-Сливен от началото на годината до края на месец септември са станали 102 тежки пътни произшествия с 18 убити и 128 ранени. За същия период на миналата година са регистрирани 141 тежки ПТП, при които убитите са 11, а ранените 204.  От изготвения анализ в сектор „Пътна полиция” е видно, че най-опасните места са уличните пътни участъци в населените места, където са станали 280 ПТП. Като участници в движението съответно ПТП с пешеходци- 26, убити 3, ранени 24; ПТП с велосипедисти – 6, убити 1, ранени 1; ПТП с ППС с животинска тяга – 4, ранени 3, убити няма.

Данните от анализа на Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР за първите 9 месеца на 2015 година сочат, че жертвите на пътни произшествия за сраната са 520, а ранените 6804. Регистрираните тежки ПТП са 5460.

Най-уязвимата възрастова група участници в пътното движение са пешеходците над 64-годишна възраст, като за деветте месеца на 2015 г. са загинали 53  и са ранени 440. Броят на загиналите пешеходци над 64 години при тежки ПТП представлява 10,19% от общия брой на всички загинали участници в пътното движение.

За периода са установени 19205 нарушения, съставени са 3065 акта и 14883 фиша.

Най-актуалните практически препоръки за  безопасно шофиране при зимни условия са оборудване на автомобилите с аптечка, обезопасителен триъгълник; пожарогасител и светлооотразителна жилетка, както и с други средства за безопасно пътуване през зимата – подходящи за сезона гуми, вериги за сняг, зареждане с антифриз, замяна на течността за измиване на стъклата с незамръзващ препарат, изправност на отоплителната система; преглед на светлинните източници и светлоотразителната сигнализация на превозното средство; добавяне на светлоотразителни елементи към облеклото на пешеходците; използване на пешеходните подлези, надлези и пешеходни пътеки за безопасно пресичане  и др.

В седмиците от акция „Зима” и в дните, обявени за „дни без жертви” ,ще има засилени полицейски проверки за контрол над участниците в движението и нулева толерантност към нарушителите за предотвратяване и недопускане на тежки ПТП и ограничаване до минимум на ранените и загиналите. Резултатите от специализираните операции ще бъдат обявявани ежедневно.

Особено внимание ще бъде обърнато на контрола по спазване на въведените ограничения за движение на велосипеди, ПС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от тях от републиканската пътна мрежа; своевременно ще се взима отношение спрямо водачите при установяване на движещи се ППС без необходимото оборудване, както и при установяване на велосипедисти, неизползващи светлоотразителна жилетка при движение извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост. Набляга се на превантивния контрол  над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно, както и на  пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места.

Планирани са по време на кампанията  оглед за състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация, хоризонталната маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за ПТП. При необходимост ще бъдат изготвени предписания до стопаните на пътя.

Акцията е съвместна инициатива на пътна полиция и Съюза на българските автомобилисти и се провежда за първи път през 1994 година. Подкрепена е от Българския червен кръст,  Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението и други партньори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама