Протестиращи служители на затвора блокираха ул. "Индустриална" (снимки)

09:33, 04 ное 15 25 577 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 50 служители на бургаския затвор блокираха ул. "Индустриална", предаде репортер на Topnovini.bg. По този начин те изразяват своя протест от орязването на заплатите и придобивките им, заложено в бюджета за следващата година от Министерството на финансите.

Служителите са събраха в 9,00 часа тази сутрин пред централния вход на затвора, след което се отправиха към една от пешеходните пътеки на ул. "Индустриална". Първоначално те смятаха само да преминат през нея, без да блокират нацяло движението. Впоследствие обаче се наредиха на пешеходната пътека и потокът от автомобили спря. "Индустриална" е една от най-натоварените улици в Бургас и за секунди се образуваха дълги колона от спрели автомобили.

"Значи много им бяхме нужни по време на изборите, а сега какво стана? Направо се подиграват с нас. Едвам сме събрали охрана за вота на 25 октомври, но въпреки всичко от наша страна си свършихме перфектно работата, за да мине всичко нормално. След изборите обаче чухме въпросът: Вие за заплати ли работите? Извинявам се, ама г-н Горанов за какво работи? За комисионни сигурно. Ние работим, за да можем да си изхраним семействата. Начинът, по който постъпват с нас показва, че не уважават нито нас, нито нашите роднини", коментира  председателят на Синдиката на служителите в затворите в Бургас Валентин Мартинов.

Служителите смятат, че финансовият министър Горанов и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова се държат с тях като животинки, на които ту им подават морковчето, ту си го взимат. "Казват ни, че ще се отпуснат бройки, ще се дадат пари, за да се обезпечи всякаква сигурност, а после твърдят, че не могат да ни предоставят това. Знаете ли, че след орязването на придобивките заплатите ни ще станат около 500 лева? Знаете с какви хора се занимаваме ние – убийци и изнасилвачи, как ще мотивираме едно младо момче да започне работа като надзирател в затвора? Да работим 24 часа за тези пари е несериозно", продължи Мартинов.

Представителите на синдикатите категорично заявяват, че протестите ще продължат, като не се знае в какво ще ескалират. Причина за това е вчерашното изказване на Владислав Горанов, който заяви, че няма да отстъпи от намеренията си.

"Вече не сме съгласни на никакви отстъпки. Лятото отстъпихме пред възрастта за пенсиониране. Имахме договорка с Министерството на вътрешните работи за подобряване на някои нормативни актове, които противоречаха на Закона за МВР и европейските директиви, касаещи работното време. Такива ни беше заявено отново, че няма да се направят. Ние обаче пак отстъпихме. Докога? Всяка година се правят реформи, но ето до какво доведоха те, изкараха хората на улицата", каза Генади Тенев, който е член на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Преди два месеца до всички дирекции на МВР в страната е било разпратено писмо от вицепремиерът Бъчварова, че не се предвижда намалянето на броя на заплатите при пенсиониране. Към днешна дата нещата обаче вече не стоят така.

Служителите казват, че голяма част от тях са с кредити, които с времето става все по-непосилно да изплащат. Те са на мнение, че точно те – хората, които отговарят за сигурността в тази държава, не би следвало да понасят ударите на некадърното управление. За тях липсата на пари е следствие на груби грешки в управлението. Всичко било пълен хаос в системата на МВР – натрупани и неизплатени отпуски, просрочено, но отново неизплатено работно време.

"Лято имахме право на отпуск едва пет дни, по време на изборите пък бяха категорично забранени. На Гранична полиция от септември месец е забранена отпуската. Колегите по границата се връщат за една седмица в дома си и отново са на границата. Няма хора, техниката ни е стара, виждате с какви коли обикаляме. Ползваме си личните телефони за служебни разговори, всичко е пародия. Знаете ли колко служители са осъдили държавата, а в същото време няма нито един виновен в МВР", призна Тенев.

От синдикалните организации твърдят още, че рапортите за напускане в Бургас са много повече, отколкото се съобщава реално. Недостиг на хора имало най-вече в охранителната система и в криминалния сектор.

Недоволстващите служители на МВР предупреждават, че ако продължава да има липса на диалог между техните синдикати и министерството, те ще поискат оставката на Румяна Бъчварова.

За 17.15 часа днес е планирано и шествие, което ще тръгне от съдебната палата в морския град.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама