Кабинетът клекна - режат привилегиите само за новопостъпващи полицаи (обновена)

10:44, 04 ное 15 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Орязването на привилегиите на полицаите ще важи само за новопостъпващите, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов в Министерския съвет. Това стана ясно след спешната среща между премиера Бойко Борисов и министрите на финансите и на вътрешните работи Владислав Горанов и Румяна Бъчварова. Те не дадоха изявления, само главният секретар на МВР обясни накратко решението:

10 заплати при пенсиониране ще взимат само тепърва постъпващите в системата. Отпускът обаче от 30 намалява на 20 дни, а 2% допълнително, които се взимат за прослужено време, ще се включат към основната заплата. 

Ще има санкции за незаконния протест вчера, обяви още главният секретар на МВР Такава закана отправя и премиерът Борисов.

Вчера спонтанни полицейски протести заради отпадането на социалните придобивки в сектора блокираха страната.

Борисов:  Да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно

"Крайно е недопустимо униформени служители, полицейски автомобили без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това го обръщам директно към главния секретар. Има законови начини и още повече ние бяхме обявили, че ще водим разговори по темите, които ги интересуват", това е заявил по време на заседанието на кабинета премиерът Борисов.

По думите му "това да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно". Армията даде пример как трябва да се прави. И те не са съгласни, но има надлежен ред, по който се прави. Аз мислех, че правят протест от радост, за това, че има толкова пари за тях в следващия бюджет. 180 милиона лева за тази година даваме повече на МВР и 57 милиона повече на българската армия", допълва той. 

"Може би полицейския синдикат трябваше да протестира за това как 500 лева е гаранцията за бития полицай. За това моля Христо Иванов да прецени - 500 лева за бит полицай", възмущава се министър-председателят.

За подобна развръзка на случая загатна вчера пред Нова тв вътрешният министър Бъчварова, която заяви, че ако орязването засегне само новопостъпващите, "това няма да реши проблема". 

Румяна Бъчварова: Никой не е доволен от работата на МВР

Вътрешният министър Бъчварова предпочете да говори направо в парламента по време на т.нар. блиц контрол. "В МВР са необходими реформи - никой тук, включително и аз, не сме доволни от работата на МВР. Реформата е безалтернативна. Но не трябва да наранява привилегии на служителите", заяви тя. 

СФСМВР: Засега протестът остава

Към момента все още няма официална реакция на новината от синдикатите в сектора, но от СФСМВР са публикували на Фейсбук страницата си, че готвеният национален протест не се отменя. 

Междувременно по-рано днес в различни части на страната акциите на недоволство продължиха. Служителе на МВР от Мадан и Чернозем блокираха кръстовището на Черна, предаде „Фокус“. Униформени блокираха ГКПП „Кулата”, съобщи Нова тв. В Смолян и Сливен също имаше план за протест за 10 ч. В Смолян беше блокиран и централен булевард за кратко. В Бургас се събират пред областната дирекция на МВР. Във Варна акцията е планирана за 18 ч. 

В София е планирано събите за 18 ч., когато се очаква МВР служителите да затворят бул. „Цар Борис III”. Те имат и разцрешение от общината, като ще пропускат преминаването на автомобили през определено време. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама