Откриват изложба на японска калиграфия в Шумен

11:13, 04 ное 15 / Култура 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалният исторически музей(РИМ) в Шумен и Посолството на Япония в България организират демонстрация и изложба на съвременна японска калиграфия, съобщиха от музея.

Изложбата е една от инициативите в програмата на Дните на японската култура у нас, които се провеждат в различни градове на страната.

Експозицията представя авторски творби на Кихачиро Нишиура. Той е роден през 1970 г. в Токио и е не само изтъкнат калиграф, но и майстор на чайна церемония, икебана и изкуството за поднасяне на аромати кодо.

Силно впечатлен от поезията на Христо Ботев и Пейо Яворов, Кихачиро Нишиура представя техни стихове в превод на японски като ярко запомнящи се калиграфски творби. Изложбата включва още традиционни калиграфии, както и маслени платна на древни писмени знаци и талисмани.

Официалното откриване ще бъде на 6 ноември от 17.30 часа, в Мраморното фоайе на Регионалния исторически музей – Шумен, когато Кихачиро Нишиура ще направи и демонстрация на своето изкуство пред публиката.

Освен автора, на събитието ще  присъстват и Сусуму Уеда, съветник и заместник-ръководител на посолството на Япония и секретарят по културните въпроси Мивако Кибаяши.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама