Виктор Понта подаде оставка

11:13, 04 ное 15 / Свят 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът на Румъния Виктор Понта подаде оставка, съобщи ВВС.

Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгнеа каза, че Понта е обсъдил оставката си с управляващата коалиция. 

„Виктор Понта се отказва от поста“, каза Драгнеа пред репортери в парламента, цитиран от Reuters. “Някой трябва да поеме отговорността за събитията. Това е сериозен въпрос и трябва да намерим бързо решение на ситуацията.”

Снощи над 20 000 румънци излязоха по улиците на Букурещ на протест. Те поискаха оставката на Понта, вътрешния министър Габриел Опреа и кмета на района, дал разрешение за работа на смъртоносния нощен клуб Colectiv, където в пожар в петък загинаха 32 души. Протестиращите носеха плакати „Срам за чиновниците”, „Корупцията убива!”, „Долу Понта!”, (премиерът Виктор Понта - б.р.), „Долу Опри" (вицепремиерът и вътрешен министър Габриеле Опри) „Пиедоне е престъпник” (Кристиан Пиедоне е кмет на района, където е фаталният нощен клуб). Някои от тях влязоха в сблъсъци с полицията, отцепила сградата на правителството и бяха изблъскани. 

Протести имаше и на други места в Румъния, включително в градовете Брашов, Плоещ и Алба Юлия. Демонстрантите обвиняват Понта и Опреа, че са подпомагали корупционни практики, довели до пожара в нощния клуб.

През юли румънската прокуратура обвини Понта в корупция, измама, укриване на данъци и пране на пари. Прокуратурата подозира министър-председателя и във фалшифициране на документи. Според обвинението Понта е извършил тези престъпления, докато е бил адвокат през 2007-2008 г.

Тогава той запази поста си на министър-председател, но се оттегли от лидерската позиция в Социалдемократическата партия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама