Депутатите в спор за заплатите в БНБ

11:26, 04 ное 15 / Политика 25 453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лют спор около заплатите в Българската народна банка (БНБ) се заформи в Народното събрание. Повод бе предложението на Реформаторския блок максималното възнаграждание на гуверньора на Централната банка да бъде не по-голяма от 95% от тази на председателя на парламента. Като се предвижа, при добре свършена работа, възможност за бонус в същия размер. Предложението гласеше заместниците да взимат до 90% от заплатата на Цецка Цачева, а останалите членове на управителния съвет - до 80%.

Реформаторите предложиха още заплатите и в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Комисията за регулиране на съобщения (КРС), Комисията за финансов надзор (КФН), Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Съвета за електронни медии (СЕМ) също да бъдат обвързани с тази на председателя на Народното събрание. В момента депутат №1 взима малко над 4 000 лева, които се формират като се умножи три пъти средната работна заплата в обществения сектор и се добавят още 55% бонус.

Предложението на Реформаторския блок обаче не мина, като подкрепа то срещна единствено сред БСП и “Патриотичния фронт”.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) посочи, че БНБ не е на бюджетна, а на самостоятелна издръжка и е донор на хазната. Тя посочи още, че работата на Централната банка е твърде сложна и отговорна и възнагражденията трябва да са достойни. По думите й, ако депутатите бяха приели поправката, “щяхме да съсипем БНБ”. ДПС също застана ясно против законопроекта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама