Борисов:  Да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно

11:50, 04 ное 15 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Крайно е недопустимо униформени служители, полицейски автомобили без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това го обръщам директно към главния секретар. Има законови начини и още повече ние бяхме обявили, че ще водим разговори по темите, които ги интересуват", това е заявил по време на заседанието на кабинета премиерът Борисов.

Запис с думите му беше даден на журналистите, които в МС очакват края на заседанието и резултата от спешната среща на Борисов с министрите на финансите и на вътрешните работи Владислав Горанов и Румяна Бъчварова за вчерашните блокади на служители от сектора за сигурност в цялата страна.

По думите му "това да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно". Армията даде пример как трябва да се прави. И те не са съгласни, но има надлежен ред, по който се прави. Аз мислех, че правят протест от радост, за това, че има толкова пари за тях в следващия бюджет. 180 милиона лева за тази година даваме повече на МВР и 57 милиона повече на българската армия", допълва той. 

"Може би полицейския синдикат трябваше да протестира за това как 500 лева е гаранцията за бития полицай. За това моля Христо Иванов да прецени - 500 лева за бит полицай", възмущава се министър-председателят.

"В този случай оставам изцяло на страната на полицията, което винаги съм го правил. Най-малко им отива на ДПС, още по-малко на БСП да говорят за пари в МВР, защото тук има правен абсурд. В нарушение на всички закони те приеха с 200 милиона без никакво обезпечение предишния си мандат, Калфин, с 200 милиона да увеличат заплатите. Без да имат финансова обосновка. И Чобанов и Орешарски", посочва Борисов.

"Най-малко бих чул съвета на БСП И ДПС. Полицаите, охраната и съдебните охранители са ми доста мили хора, но еднакво мили са ни и доктори, инженери и учители", каза Борисов. Той подчерта, че парите на МВР за тази година, които се додават са два пъти повече от целия бюджет за култура и два пъти повече от парите за спорт.

"И те да спретнат това снощи и да тормозят обществото. За мене не е никакъв проблем да не съм премиер, като Орешарски ще им дадем 500 милиона. Ама след две години тази държава няма да има какво да яде, защото ние оставихме бюджетния дефицит на 0,48", казва той.

Премиерът посочва обаче, че служителите в сектора имат право за това, че когато са прави договор с държавата те са назначени при дадените условия. Въпреки това Борисов каза, мч всеки, който си "позволява да прави незаконни протести ще си попадне под ударите на закона".

Борисов е категоричен, че трябва да се прави разграничение между служителите в МВР, в пожарната и в армията на първа и трета категория. "Каква е разликата между администрацията на МВР и армията и тази на Министерски съвет? Защо те трябва да имат тези привилегии? Ние искаме тези, които стоят навън в студа и по границата, на улицата, които влизат в пожарите, да са първа категория и да се ползват с привилегии", каза Борисов. Той подчерта, че предложението за 10 работни заплати обезщетение влиза от денят, в който бъде приет закона.

По думите му обаче всички служители, които до тази дата са започнали работа в МВР ще получат 20 заплати прослужено време. За новопостъпилите обаче, заплатите след пенсиониране ще бъдат 10.

"Истински се надявам и съдебната власт да прецени дали съдиите, прокурорите, следователите дали да получават и те 20 заплати, защото не са само МВР и отбраната", казва още Борисов.

Борисов посочва, че порциона се запазва, защото "граничари, полицаи, които са на улицата, нямат време да ходят са ядат евтина храна". Той добави, че отпуските стават 20 работни дни. "Има служители, които имат натрупани по 400 дни отпуски, но не ги ползват, за да чакат накрая да им ги платиме, а за това, което работят плащаме за допълнителен труд. Не може да имаш месец - два отпуска, а в същото време на твоите колеги да им плащаме за допълнителен труд. Заради такива тарикати отпуските стават 20 работни дни", категоричен е Бойко Борисов. Той допълни, че допълнителните 2% за прослужено време ще се консолидират в работната заплата.

"Мисля, че това в един разумен компромис, отговарящ и на правото и на морала", казва той и приканва новопостъпилите в системата "да идват за каузата и с любов към тази професия".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама