Над 60 участници ще приеме второто издание на Ruse Hack 2015

12:08, 04 ное 15 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 60 участници, разделени в екипи от 2 до 4 човека, ще вземат участие във второти издание на Ruse Hack 2015. Продължава да нараства и интересът към тридневния програмистки маратон, съобщиха на пресконференция днес организаторите от Русенския университет Startup Factory.

Емилиян Енев, координатор на организацията, коментира, че събитието е много добра възможност за млади ентусиасти и специалисти, които биха желали да започнат свой собствен проект или дигитален продукт. А тъй като такива в Русе не липсват, се очертава Ruse Hack да продължи да набира популярност, като в същото време насърчава и ученици с интереси в програмирането да се насочат към подходящи специалности във висшите учебни заведения, и в частност Русенския университет. 

Темата на Ruse Hack v 2.0 e „Приложение за работа с външни данни“. Целта е разработка на прототип на приложение (мобилно или уеб), което се свързва с външен източник на данни (чрез RSS, API, scraping или някакъв web service), изтегля данните, прави обработка и визуализира резултат. 

Няма ограничение за използваните технологии, библиотеки, платформи и програмни езици. Необходимо е екипите да предадат прототип на своя продукт, който да има поне една работеща функционалност или ясна концепция за приложение с частично написан изходен код. В последния ден на хакатона, неделя (8 ноември), участниците ще направят демонстрация на своите приложения пред жури.

Второто издание на Ruse Hack ще отдели специално внимание на учениците, като е предвидено те да участват в отделно направление и да се състезават помежду си. Групата на учениците ще се казва Ruse Hack Juniors и е предназначена за участници на възраст между 10 и 19 години. Целта на организаторите е да популяризират информационните технологии в училищата и да дадат допълнителен стимул на юноши да се развиват в тази област. За учениците ще има предвиден отделен награден фонд, а всички участници под 19 години ще получат предметни стимули. Те ще имат свободата да разработват собствени продукти без значение на тематиката, технологиите и програмните езици. Ruse Hack Juniors ще бъде без предварително зададена тема, но е задължително поне един човек от екипа да бъде програмист без значение на нивото и опита в областта на софтуерните разработки.

За всички участници ще има награди, осигурени от спонсорите на събитието. Първите пет проекта, оценени най-високо ще бъдат допълнително стимулирани с изненади от организаторите. Наградният фонд е на стойност над 2 500 лв. Допълнителни награди ще бъдат специални сертификати от Русенския университет. За учениците, които са се представили най-добре, те ще се признават за кандидатстудентски изпит в университета за 2016 г. За студентите с добро представяне на хакатона сертификатът ще се зачита за отлична оценка в изпит по учебна дисциплина от учебния план на съответната специалност в Русенския университет.

Ruse Hack v 2.0 е част от проявите по повод 70-годишнината на Русенския университет. Регистрацията за участие става на страницата на Startup Factory. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама