Съдът отхвърли искане за ръчно преброяване на бюлетините в село Каран Върбовка

12:10, 04 ное 15 / Политика 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдия Ина Райчева от Административният съд в Русе отхвърли искане за ново ръчно преброяване на бюлетините от изборите за кмет на кметство, проведени в село Каран Върбовка на 25 октомври.

То беше отправено от кандидатът Георги Иванов от ГЕРБ, който оспорва изборните резултати, според които вотът е в полза на неговия опонент Михаил Трифонов от местната коалиция „Единни за Община Две могили“.

В първото заседание по делото днес съдът разгледа искането и опирайки се на нормативната уредба, която изрично посочва, в какви случаи се прави това, отхвърли искането, тъй като то не отговаряше на тескстовете в Изборния кодекс, уреждащи този въпрос.

Днес стана ясно и какво точно оспорва жалбоподателят. Атакувано е неприемането на една бюлетина, подадена за него. Според изборната комисия тя е била недействителна, а според него действителна. По-късно към жалбата са направени някои уточнения, според които са допуснати нарушения на изборния процес, както и при отчитане на резултатите от него.

От Общинската избирателна комисия в Две могили заявиха, че според тях жалбата е неоснователна и трябва да се отхвърли от съда. Те се аргументираха, че протоколите от секционната избирателна комисия (СИК) са приети от ЦИК и от Информационно обслужване без забележки.

Процесуалният представител на Михаил Трифонов пък изтъкна, че неговият клиент е избран с много повече от половината гласове и една бюлетина няма значение за крайния изборен резултат. Беше изтъкнато и че в СИК е имало представители от ГЕРБ, които не са направили възражения.

Това е разпоредил законодателят, а днес съдът приложи закона, който не разрешава ново ръчно преброяване. Оказа се, че никой не е подписал изборния протокол с особено мнение, нито пък това се е случило при отстраняването на грешки, затова ръчно преброяване при тези обстоятелства, при сега действащото законодателство, е невъзможно.

Беше представено и искане относно прилагане на избирателният списък за селото към делото. То беше уважено от съда, който реши информацията да се изиска от ГРАО-Русе. Тъй като предоставянето й изисква време, делото ще продължи на 6 ноември, петък. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама