Извинения с карамфили и нова полицейска блокада в София (снимки)

13:01, 04 ное 15 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Полицаи се събраха на Орлов мост с идеята да се извинят на софиянци за неудобството предния ден, акцията им обаче предизвика нова блокада в центъра на столицата. Към 13:30 ч. отново беше спряно движението по бул. "Цар Освободител" и "Васил Левски". Затворено е платното на бул. "Цариградско шосе" в посока центъра. 

Към 14.00 ч. движението по "Цариградско" и "Васил Левски" беше пуснато, но остана натоварено, докато се изчисти натрупалия се трафик.

Около 300 служители на МВР се събраха на езерото "Ариана" в Борисовата градина, предаде репортер на София Topnovini.bg. Сред тях има и униформени. Все още не е ясно кой от синдикатите е организатор на поредната акция в столицата. 

Служител обясни пред медиите, че целта на акцията е да се извинят на софиянци за причиненото неудобство вчера. Затова, докато светофарите светят червено - негови колеги раздават карамфили на водачите. Цветя подаряваха дори и в автобусите на градския транспорт. 

Негов колега пък обяви, че просто иска нормални условия на работа.  

По-късно обаче протестиращите полицаи се насочиха към сградата на Народното събрание и спряха движението по бул. "Цар Освободител". Блокиран беше и бул. "Васил Левски". С освирквания и викове "Еничари!" те продължиха към храм-паметника "Св. Ал. Невски". 

Недоволните застанаха между сградите на БАН и НС и освиркваха минаващите депутати. Скандираха "Излезте при нас!", "Викнете полицията!" и "Не ви ли е малко рано да си тръгвате". Протестиращите хвърляха жълти стотинки, оставиха два червени карамфила на жълтите павета и запалиха свещи. 

Тези, които останаха край парламента освиркваха повечето депутати, ръкопляскаха единствено на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, минавайки покрай протестиращите полицаи им се скара, че скандират и се опита да им обясни, че решенията за бюджета тепърва предстои да бъдат обсъждани. Председателят на вътрешната комисия Атанас Атанасов опита да разговаря с протестиращите, но те го обградиха и той трудно се измъкна. 

Малко преди 15:00 ч. шествието се насочи към сградата на Министерския съвет и спря движението в района. Директорът на Националната полиция Христо Терзийски предупреди протестиращите, че ако не отпушат движението, ще бъдат санкционирани.

Малко преди 16:00 ч. движението беше пуснато. 

Междувременно в МВР имаше среща между полицейските синдикати и политическото ръководство на министерството, на която съгласие не беше постигнато. 

Сред множеството се разпространява листовка с обръщение на главния секретар на МВР, в която подробно се обяснява, че промените не касаят заплатитепри пенсиониране, но отпускът се намалява на 20 дни годишно.  

За блокадата на столицата ден по-рано вече премиерът Бойко Борисов и главният секретар на МВР обявиха, че ще има наказани. Стана ясно също така, че повечето привилегии на служителите ще бъдат запазени, намалява се само годишният отпуск - от 30 на 20 дни. 

Очаквайте подробности!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама