Шуменските полицаи излязоха на протест

13:31, 04 ное 15 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици служители на МВР в Шумен излязоха днес на протест пред сградата на Областната дирекция на ведомството. Те се събраха на площада в 12.00 часа, когато започна обедната им почивка.

Освен шуменските полицаи сред протестиращите имаше и представители на униформените от Нови пазар, Каолиново, Велики Преслав. Имаше военни и служители на ареста, които изразиха подкрепа към колегите си от МВР.

Председателят на синдикалното дружество към Синдикална федерация на служителите в МВР Стефан Гочев обяви, че тяхното недоволство е насочено към предвижданото намаляване на броя на заплатите, които се изплащат при пенсиониране на служител от сектора - от 20 на 10. Предвижда се и намаляване на полагаемата отпуска, както и премахване на  2% увеличение на заплатите за всяка прослужена година.

Тези промени бяха заложени в Бюджет 2016, който миналата седмица бе гласуван от  Министерски съвет.

„Те искат да ни отрежат обезщетенията, като ги наричат придобивки. За нас това са обезщетения, защото ние сме лишени от много права”, каза Гочев. Той даде за пример законовото положение, което не допуска полицаи да работи втора работа.

Синдикалният лидер обясни, че късно снощи е била спусната програмата от синдиката и планът е бил в следващите три дни да се протестира по места, а в неделя да протестира в София.

„Нашето решение бе протестът в Шумен да бъде символичен, по време на почивката Не мисля, че гражданите са виновни, за да блокираме кръстовища и да затваряме движението”, каза Стефан Гочев.

Нинчо Стойчков, който е началиник дежурна смяна в пожарната в Шумен, изрази недоволството си от подготвяната финансова реформа в сектора.

„ Имам 29-годишен стаж на терен, и основната ми заплата е 682 лв. Другото е прослужено време”, каза той и обяснява, че ако се отнемат 2% добавка за година прослужено време, заплатите им остават съвсем ниски.

„При повечето, които сме на терен – това е положението. Има хора, които не са на терен и получават по-големи заплати”, заяви огнеборецът и призова да се направят структурни реформи, с които да се категоризират служителите в МВР.

„Да се види кой работи на терен, кой –не и да се направи категоризация, защото не може всички да бъдат първа категория”, каза Нинчо Стойчков.

Той добави и че е против орязването на 20-те заплати, които служителите получават при пенсиониране от МВР.

„Тия 20 заплати ни ги дават, защото ние реагираме навреме. В бедствие, докато другите бягат, ние отиваме, без значение вятър, дъжд или сняг”, заяви огнеборецът.

Директорът на Регионалната дирекция на МВР в Шумен Ялчън Расим благодари на колегите си, че са проявявили разбиране и че изразяват своето недоволство в обедната почивка, като така не се е стигнало до нарушаване на обществения ред или блокирането на някои възлови кръстовища.

„Напълно ги разбирам, защото и аз съм съпричастен с тях към тези промени”, каза шефът на полицията и обяви, че в дирекцията е получено обръщение на главния секретар на МВР Георги Костов, с което той уведомява униформените за позицията на премиера Бойко Борисов.

„Няма да има промяна в 20-те заплати при пенсиониране на полицаите, които са при заварено положение, а само на новопостъпилите служители”, съобщи Ялчън Расим и добави, че в известна степен това удовлетворява изискванията на служителите, но има и други проблеми, които също така трябва да бъдат решени.

Ялчън Расим  заяви, че и в Шумен има полицаи, които напускат работа.

„5 рапорта за напускане са подадени от началото на седмицата в полицията в Шумен”, каза той.

След спешна среща между премиера Бойко Борисов и министрите на финансите и на вътрешните работи Владислав Горанов и Румяна Бъчварова рано тази сутрин стана ясно, че 10 заплати при пенсиониране ще взимат само тепърва постъпващите в системата. Отпускът обаче от 30 намалява на 20 дни, а 2% допълнително, които се взимат за прослужено време, ще се включат към основната заплата.

Все още не е ясно дали протестите на полицаите ще продължат. Предстоят заседания на синдикалните организации, след което ще се вземе решение какви действия ще се предприемат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама