Три учебни заведения в "Меден рудник" ще се топлят по норвежки механизъм

14:34, 04 ное 15 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отоплителните съоръжения на три учебни заведения в бургаския комплекс „Меден рудник” ще бъдат обновени по норвежки механизъм. Проектът е на Община Бургас и ще се изпълнява в партньорство с Техническия университет в София и норвежката фирма „Норкс Енерджи”. Това съобщи днес на пресконференция заместник-кметът по образованието в Общината Йорданка Ананиева. На пресконференцията присъстваха ръководителят на проекта Юлия Димитрова и ръководителят на катедра „Топлинна и хладилна техника” на ТУ – София проф. Никола Калоянов.

Учебните заведения, на които ще се извърши подмяна на отоплителните съоръжения, са ОУ „Елин Пелин”, СОУ „Константин Петканов” и ОДЗ № 1 „Морска звезда”. Проектът е стартирал през месец август, като в момента се съгласува тръжната процедура, предстои и избирането на фирма – изпълнител, обясни Ананиева. Очаква се ремонтните дейности да започнат през март или април 2016-та и да приключат до започването на учебната година през септември.

„В първия етап от проекта се предвижда демонтаж на единия от двата стари котела КТМ-2, демонтаж на всички стари и амортизирани съоръжения, арматура  и тръбопроводи, които обслужват този котел, както и подмяна на топлопроводи до ОДЗ „Морска звезда”. В детската градина ще се инсталира нов, напълно автоматизиран водогреен котел за изгаряне на биомаса – дървесни пелети, трески, натрошени черупки и костилки. Котелът ще е с максимална мощност 1650 kW. Вторият етап предвижда подмяната на старите тръби на подземните топлопроводи, захранващи ОУ „Елин Пелин” и СОУ „Константин Петканов”, с нови. Те ще се състоят от стоманена тръба, изолирана с полиуретанова пяна и обвивка от полиетиленова тръба, която осигурява защита на изолацията и топлопровода от подпочвени води и други вредни въздействия”, уточни ръководителят на проекта Юлия Димитрова.

Друга основна дейност по проекта е оптимизиране работата на районна отоплителна централа в „Меден рудник”.

„В централата са монтирани в момента три водогрейни котли, два от които са много стари  – въведени са в експлоатация през 1984 г. Те са в доста лошо състояние, силно корозирали са, до момента са им правени множество ремонти. Извършен е анализ на ефективността на котлите, който показва, че има ниска ефективност на генерирана топлина в централата и топлинната мощност на котлите не съответства на потребностите на посочените две училища и детска градина, след като те са реновирани. Изводът е, че икономически е нецелесъобразно да продължава експлоатацията на такъв режим на централата”, каза още Димитрова.

„Важно е да се отбележи и качествената страна на проекта, а именно осигуряване на микроклимата за децата и работещите хора в тези три учебни заведения. Допълнително ще се ограничат вредите върху околната среда, причинени от експлоатацията на съоръженията”, добави проф. Никола Калоянов.

Размерът на предоставената безвъзмездна финансова помощ е 824 519 лева, а продължителността на проекта е 13 месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама