Синдикатите и МВР не се разбраха, протестът продължава

15:45, 04 ное 15 25 519 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Полицейските синдикати и политическото ръководство на МВР не се разбраха, протестите продължават, съобщиха след среща в министерството от синдикатите, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Акции ще има в 9 области на страната. В София няма да се отменя насроченото събитие на бул. "Цар Борис III" за 18 ч.

"Разбрахме се, че няма да се разберем". С тези думи председателят на Синдикалната федеранция на служителите в МВР (СФСМВР) Валетин Попов излезе от сградата на МВР, където близо два часа преговаряха шест синдикални организации с политическото ръководство на силовото министерство относно внесения от Министерски съвет проект за държавния бюджет. В него е записано сериозно ограничаване на социалните придобивки за униформените служители, заради които вече втори ден хиляди полицаи протестират в цялата страна.

"Беше ни предложена модификация на предложенията на финансовия министър, която не ни удовлетворяива. Това беше предложено да стане по начин, който ние не приемаме", каза още Попов. По думите му модификацията се изразява в това, служители в МВР с до 10 години стаж да получават до 10 заплати при пенсиорниране, което е наполовина в сравнение с досегашните 20 месечни възнаграждания.

Предвидените промени за отпуските на униформените също остават намалени - в размер на 20 дни годишно. Отпада и допълнителното възнаграждение за прослужено време, което до момента възлизаше на 2% годишно.

"Информирахме министър Бъчварова, че 6 сидниката от МВР както и профсъюзът на служителите в затворите в България на 8 ноември (неделя) от 13.00 часа ще са на протест на площад "Народно събрание".

 "Това е унизително за нас като служители. Този пакет от предложения за нас е неприемлив и от наша гледна точка не може да бъде в дневния ред за обсъждане", поясни Валентин Попов.

Галентин Грозев от Синдикален алианс "Сигурност" към МВР (САСМВР) съобщи, че протести ще има от тази вечер, както и в четвъртък и петък, в 9 областни дирекции на МВР. Очаква се и още няколко областни структури да се включат.

Протестите ще бъдат с начален час 18.00 часа, като извън тях вероятно ще се организират и други, за които от синдикалните организации обявиха, че не носят отговорност.

"Предложението на САСМВР е на основание чл. 82 от Правилника на за дейността на Народното събрание министър-председателят Бойко Борисов да оттегли внесените текстове за държавния бюджет и да вкара нови, в които да не присъстват сегашните параграфите от 10-ти до 16-ти. Докато ги има тези параграфи, няма да отстъпим", поясни Грозев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама