До 5000 лв. глоба за „Пик“ и „Блиц“- агитирали в деня за размисъл

15:56, 04 ное 15 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Централната ибирателна комисия ще глоби информационните сайтове „Пик“ и „Блиц“ заради агитация в деня за размисъл (31.10.2015г.). Решенията на комисията са качени на официалната страница на институцията. По закон е забранена предизнборната агитация под всякаква форма 24 часа преи изборния ден.

Материалът, заради който се налага санкция на „Пик“ е озаглавен- „Тандемът Зеленогорски – Спартански даден на прокурор заради скандална схема със златна общинска земя в Плевен“, съобщават от ЦИК.

Статията описва сигнал от началник сектор „Земеделие и гори“ до главния прокурор за сключени договори за отдадени под наем земи на общината по времето на мандата на Спартански като председател на Общинския съвет в община Плевен. Посочват се описани в сигнала на държавния служител случаи на неточно изпълнение на договорите и заключение за извършени престъпни деяния и злоупотреби свързани с тези договори, с което са нанесени материални вреди на община Плевен.

Оказва се,че статията на „ПИК“ съдържа и редакционна намеса, че Спартански правел всичко възможно да се покаже като честен и почтен кандидат за кмет, какъвто всъщност не е. Твърди се още, че плевенчани са понесли значителни щети по времето, в което е командвал Общинският съвет и неговите съпартийци недоумяват как такъв скандален управник се кандидатира за тяхното доверие. Според Цик този материал цели злепоставяне на кандидата за кмет на община Плевен Георг Спартански.

Същата статия със същото заглавие „Тандемът Зеленогорски – Спартански даден на прокурор заради скандална схема със златна общинска земя в Плевен" се появява и на интернет страницата на "Блиц".

Докато собственкът на „Пик“ е ясен, за "Блиц" трябва да се установи и самоличността на главния редактор и собственик, се казва още в решението на ЦИК. "Пик“ е в нарушение и за огласяване на резултати преди края на изборния ден.

"Централната избирателна комисия извърши проверка на интернет страницата на Pik.bg и установи, че под заглавие „Ексклузивно в ПИК! Жестока изборна драма! Иван Тотев поведе на Славчо Атанасов, Добри Белииванов се откъсва пред Георги Иванов!“  е публикуван материал, огласяващ резултати от допитване до общественото мнение по повод изборите. Резултатите са недвусмислено огласени и касаят резултатите на втория тур при произвеждането на изборите за кметове на община Плевен, община Хасково, община Сливен и община Шумен", пише в решението на ЦИК.

И двете медии са задължени да свалят материала от интернет страницата си, а председателят на ЦИК ще изготви акт. Глобата ще е в размер от 2000 до 5000 лв. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама