Скандалният ПУП на кв. Чайка остава в сила

15:58, 04 ное 15 25 688 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Скандалният нов подробен устройствен план (ПУП-ПРЗ) на кв. Чайка не е бил обжалван в законовия срок и въпреки отмяната му от бившия вече Общински съвет на Варна, е влязъл в законова сила. Това стана ясно на заседание по административно дело, образувано по 12 жалби от общо 18 собственици на имоти в квартала – физически и юридически лица.

След като прие и приложи към документацията поисканата в предното заседание по делото справка, състав на Административния съд даде ход на процеса по същество, изслуша доводите на страните, след което обяви, че ще се произнесе с окончателно решение в законовия едномесечен срок.

От доводите, изложени от адвокат Димитър Петров стана ясно, че са изтървани всички срокове по Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), за да бъде обжалвано и съответно спряно влизането в сила на новия ПУП на кв. Чайка. Така, независимо че на последната си сесия старият Общински съвет отстъпи пред исканията на протестиращите граждани и отмени вече приетия план, който предвижда сериозно застрояване в квартала, липсата на жалби, пуснати в законовия срок, прави това му решение абсолютно безпредметно. Друг важен момент е, че същата тази отмяна не е била обнародвана в Държавен вестник и доведена до знанието на гражданите, както го изисква законът. След всичко това новият ПУП е влязъл в сила, а решението за отмяната му е нищожно.

Процесът срещу отмяната на ПУП-а започна на 21 октомври. Тогава съдът поиска справка за наличието на жалби срещу него, пуснати в законовия срок. Интересна подробност е, че основният тъжител по делото е свързаната с групировката ТИМ "Варна Риълтис" ЕАД. Фирма "Варна плод", която също е дъщерно дружество на холдинга, е сред другите жалбоподатели в процеса, наред с "НАТ" ЕООД, "Стоянстрой и Син" ООД, "Чайка Тауър" АД и "РИД" ООД.

Скандалният план, който разбуни духовете, бе приет от местния парламент на 30 март и бе отменен на 5 август след масови протести на граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама