Доставят бюлетините от вота в Острица в Административния съд в Русе

16:17, 04 ное 15 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първото заседание по дело, образувано след жалба на кандидата за кмет на село Острица Лена Иванова от ГЕРБ, се гледа днес в Административния съд в Русе.

Ответник е Общинската избирателна комисия (ОИК) в Две могили. Според жалбоподателката са допуснати нарушения и в двете избирателни секции в селото, поради което оспорва решението на ОИК за избор на другия кандиат – Йордан Йорданов от местната коалиция „Единни за Община Две могили“.

Днес в съдебната зала беше допуснато оспорване на протокола от секционна избирателна комисия (СИК) №9 в частта му за броя на гласувалите и за броя на недействителните бюлетини. Първоначално се е смятало, че има една такава, а по-късно жалбоподателите са преценили, че става дума за две. Другата секция в селото е №17, като за нея също има твърдения на жалбоподателите, че са извършвани нарушения.

За да се установи истината, изборните книжа и бюлетините от вота на 25 октомври в Острица ще бъдат донесени в Административния съд, където ще се установи, има ли нарушения.

Беше допуснат и разпит на няколко свидетели, отново по искане на жалбоподателите. Залата беше пълна с жители на село Острица, някои от които са участници в изборния процес като членове на СИК.

Съдът прие всички писмени доказателства, които страните по делото представиха. Председателят на Административния съд съдия Елга Цонева, която разглежда делото, уважи и искането на ответната страна, Община Две могили да представи заявленията на трима жители на селото, които са гласували в подвижна изборна секция, тъй като не са могли да отидат до съответната СИК. Проблемът там е, че заявленията трябва да се попълнят лично, а според ответниците тримата са неграмотни. Те искат да установят, как тези хора са написали съответните документи.

Съдът изиска от ОИК да предостави всички писмени сигнали, ако има такива, които са изпратени до тях за изборни нарушения, както и изборните книжа на СИК №9. От ГРАО-Русе пък са задължени да предоставят избирателните списъци за секциите №9 и №17 в село Острица.

Делото продължава на 10 ноември, вторник. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама