Статутът и социалните придобивки на военните са защитени, хвали се Ненчев

17:17, 04 ное 15 / Политика 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Статутът и социалните придобивки на военнослужещите бяха защитени. Думите са на министъра на отбраната Николай Ненчев и са във връзка с дискусиите за социалните плащания в секторите „Сигурност“ и „Отбрана“, заради които хиляди полицаи от цялата страна излизат за втори пореден ден на протест. 

По думите на Ненчев през последните дни Министерството на отбраната е положило огромни усилия да убеди държавното ръководство в необходимостта от запазването на съществуващата нормативна база в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), която регламентира статута на военнослужещите. По-рано днес той свика извънредно Съвета по отбрана по темата. 

На президента и главнокомандващ на въоръжените сили, на министър-председателя, както и на министъра на финансите е бил предоставен детайлен анализ за негативните ефекти и последици за отбранителните способности, за мотивацията на хората в обраната, за боеготовността на военните формирования от въоръжените сили, както  и за изпълнението на съюзните ни задължения в системата за колективна отбрана на НАТО, ако предложенията, направени чрез преходните и заключителните разпоредби на законопроекта за Закон за държавния бюджет на Република България за 2016 г. бъдат приети. 

„Никога не съм се съмнявал в мъдростта и далновидността на държавното управление в лицето на президента на Републиката, министър-председателя и колегите министри. Трябва да си даваме сметка, че намирането на баланса между провеждането на необходимите реформи и запазването на стабилността на системата за сигурност и отбрана на държавата е сериозно предизвикателство за политиката“, казва Ненчев и допълва, че с днешното решение са успели в усилието си да гарантират предсказуемостта в кариерното развитие и социалния статус на военнослужещите.  

„В резултат на многогодишните реформи и трансформации, въоръжените ни сили са завършили своята реорганизация“, казва още Николай Ненчев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама