Стотици служители на МВР митингуват в Бургас, шефовете ги увещават да не протестират (обновена)

17:57, 04 ное 15 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици служители на МВР се събраха малко след 17,00 часа днес на площад „Тройката” в знак на протест срещу предвижданото орязване на социалните придобивки и отпуските им от страна на държавата. Пред Съдебната палата пристигнаха по групички полицаи, надзиратели, граничари и пожарникари.

Някои от тях споделиха, че около 40 минути преди уречения час за протеста от ръководството на Областната дирекция на МВР са ги привикали на среща. На нея те са били увещавани да не протестират. Директно отправени заплахи към тях е нямало, но им е било намекнато, че не им се пише добро, ако излязат на площада.

МВР служителите открито заявиха, че условията на работа им са ужасни. Лично те са си плащали консумативите, необходими им за работата. Дава ли са пари от собствения си джоб за бензин на служебните автомобили, както и за стоп патрони. Събирали по 2 лева лева за тоалетна хартия и дезинфектантни, за да не плъзне някоя зараза.Сега това орязване на заплати и придобивки вече е преляло чашата. Въпреки това никой от протестиращите не отрича, че ситемата е доста раздута и това трябва да се промени.

"Реално много хора работят в полицията, но много малко са на улицата. Ние излизаме 10 души навън, а по канцелариите на топло стоят още толкова началници. Истината е, че много малко хора вършат полицейската работа и това се вижда и от гражданите", казва Стефан, който от пет години бори престъпността по бургаските улици. Полицаят признава с горчивина, че за това време не е видял нищо хубаво, а е имал големи очаквания.

Протестиращите твърдят, че е повече от абсурдно финансовият министър Владислав Горанов да решава съдбите им, а поведението на вицепремиерът Бъчварова било мека казано обидно. „Вчера гледах изявлението на министър Румяна Бъчварова и много ме обидиха нейните думи, когато я попитаха кой ще пази границата, ако всички напуснат. Тя отговори с думите: "Който остане“. Това за мен не са думи на управляващ министър. Същото се отнася и за финансовия министър, според когото хората, които имат проблем с условията и искат да напуснат - имат проблем с мотивацията", сподели Борис Георгиев.

На протеста присъстваха представители на 4 синдиката на сектор „Сигурност”. Декларация относно исканията на служителите прочете организаторът на митинга Петко Чолаков – председател на „Синдиката охрана”. Той каза, че ще си търсят правата на всяка цена, защото промените в законовата наредба са незаконосъобразни. Протестиращите завиха, че е немислимо всяка година да бъдат променяни условията им на работа, както и това начинаещите им колеги да работят при различни условия на труд, без никакви бонуси, каквато идея бе обсъждана по-рано днес. За тях е редно всички полицаи с еднакъв ранг да се ползват с равни привилегии, без значение кога е подписан договорът им. 

Организаторите все пак предупредиха своите колеги да запазят спокойният тон и да не нарушават обществения ред, защото те самите са законът и очакванията на хората са да бъдат пазени от тях, а не застрашени.

Тези апели обаче не бяха чути и по-късно една част от протестиращите тръгнаха от площад "Тройката" към Областната дирекция на МВР-Бургас. Там те преминаха по пешеходната пътека до детската градина и блокираха движението по ул. "Хр. Ботев" със символичен флашмоб. Лично директорът на полицията Калоян Калоянов излезе да ги убеждава да не спират движението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама