Свидетели: „Червеи“ не даде резултат заради липса на технически познания

18:42, 04 ное 15 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днешното заседание по делото за незаконно подслушване „Червеи“ започна с половин час закъснение, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Обвиняеми са бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева и бившият директор на дирекция „Вътрешна сигурност” в МВР Тодор Костадинов. По онова време вътрешен министър е Цветлин Йовчев.

На днешното си заседание съдът разпита осем свидетели. Пръв беше тогавашният директор на специализирана дирекция „Технически операции“ Иван Бонев, който е бил пряко свързан с операцията по контрол на Централния полицейски регистър. Той е организирал и контролирал процеса на специалните разузнавателни средства (СРС-та) и други дейности, свързани с мониторинг на радиочестотен спектър и защита на задграничните комуникации. Неговият разпит продължи близо час.

От него стана ясно, че главният секретар на МВР Светлозар Лазаров не е знаел за операцията „Червеи“, в която са прилагани СРС-та по отношение на централния полицейски регистър, в който служители на министерството са извършвали противозаконна дейност като заличаването на пътнотранспортни нарушения или криминални прояви.

Според свидетеля двигател е бил подсъдимият Костадинов, който е бил на прякото подчинение на министър Йовчев. Името на Владимира Янева бе споменато във връзка с личния й подпис, който е приложила към разрешенията за прилагане на всички видове СРС-та.

Разпитаните свидетели заявиха още, че къртици в системата на МВР не са разкрити, заради липса на познания за системата за сигурност от страна на оперативните работници.

По думите на защитника на Костадинов адвокат Людмил Рангелов „не са успели да се справят със системата по секретен начин, а не защото не е имало къртици“. Според прокурор Димитър Петров служителите всъщност не са пробили хардуера и софтуера, затова не са открити и следи за нерегламентирани действия в системата.

Друг от свидетелите - Марияна Танкова, която е била заместник на Бонев, също потвърди безрезултатността на операцията „Червеи“.

Началникът на отдел, занимаващ се с прилагане на СРС-та, Милко Миленов каза пред съда, че е един от администраторите на система за СРС, който е трябвало да установи нарушителя, прилагал умишлените действия в централния полицейски регистър.

Той и колегите му Тодор Николов и Милена Ангелушева са получили данни с пароли за влизане в тези системи, като проверката е демонстрирана пред тях в дирекция „Комуникационни и информационни системи“ в базата на МВР в столичния квартал „Лозенец“.

Те са констатирали, че системите са стари, а докладът след това не е изготвен и е останал само в работен етап.

„Задачата беше доста сложна, но и интересна“, каза Миленов във връзка с установяването на извършителите на нарушението. Разузнавателните действия са извършвани в Шумен, Бургас и Варна, но резултат от тях не е имало, заради липса на познания по системата за сигурност. В Шумен той и Николов са се опитали да поставят „Троянски кон“ в една от системите, но невъзможността да снемат екранната активност е попречила на действията им, защото работните станции са защитени с антивирусна програма, която не е позволила да използват софтуера, с който са разполагали.

Свидетелят смята, че системата би могла да бъде манипулирана от човек с познания, без да се оставят следи по нея. След това новите данни или изтритите такива от регионалните полицейски регистри се отразяват автоматично на националния регистър.

Разпитаните признаха, че не са успели да установят, че никой не е влизал и е злоупотребявал със системата, както и да забележат нещо, което да ги насочи към конкретен човек. По техните думи е липсвала необходимата техническа възможност да стигнат до какъвто и да е резултат. Това го установяват на по-късен етап от операционните действия през 2014 г., но са се надявали всеки следващ път да открият следи от служител, който е извършил нарушение. Затова Николов сподели, че е проверявал логовете на операционната система няколко пъти в продължение на месеци.

На следващото заседание защитата сподели, че ще бъдат представени експертизи, с които ще дадат конкретика по случая.

До момента показания вече дадоха бивши полицейски началници, в които разказаха какво знаят за използваните специални разузнавателни средства по отношение на Централния полицейски регистър. След разпитите стана ясно, че действията по оперативно дело "Червеи" са били ръководени лично от бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев и подсъдимия Тодор Костадинов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама