Протестно полицейско шествие блокира възлово кръстовище в Добрич

20:59, 04 ное 15 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С плакати „Сигурността на страната е застрашена” и „Не погребвайте МВР” стотици служители  на МВР от цялата област излязоха на протест по улиците на Добрич. Участваха над 300 служители от различните звена на МВР на територията на цялата област, както и техни близки.  Протестното шествие тръгна от Първо полицейско управление, продължи към градския парк, след което полицейските служители неколкократно преминаваха по пешеходните пътеки по бул. „Трети март” – до музея и „Бакарди”. При това движението по булеварда бе блокирано и десетки автомобили трябваше да изчакат, за да преминат, или бяха отклонявани от патрулиращи полицаи. Някои от шофьорите търпеливо изчакваха, а други изнервено надуваха клаксоните. Стигна се и до леко пътнотранспортно произшествие между две коли в задръстването.

„МВР е туптящото сърце на държавата. Спре ли да функционира, умира. В държавата настъпва хаос, а хаосът създава анархия”, заявиха организаторите на протеста. Те подчертаха, че протестът на полицаите в Добрич е законен, като надлежно е уведомена общинската администрация.  "Тук сме се събрали, защото т.нар. привилегии, които са компенсации за нас, бяха нарушени с изменение на параграф 10 към Закона за бюджета за следващата година, с което се нанесоха корекции в проектозакона за МВР. Стана ясно, че се правят някакви реформи в МВР, които ние не сме ги усетили, а те, оказва се, водят до намаляване на заплатите”, заяви Радомир Радушев от Синдикалната федерация на служителите в МВР, което предизвика възгласи „У, на реформата” и „Безобразие”. „Освен, че изпълняваме служебните си задължения по всяко време на денонощието, ние искаме съответно заплащане заради семействата. Нашите деца са деца, като всички останали деца,  но те остават сами по празниците, заяви в обръщение към гражданите полицаят Радомир Василев.

„Ние не ползваме привилегии, а компенсации, които сме постигнали с цената на много жертви, каза Васил Василев - член на Контролната комисия на синдикален алианс "Сигурност" в МВР. „Ние не искаме конфронтация с младите ни колеги, които не знаят след време как ще се пенсионират”, каза той. По думите му, всеки ден служители на полицейските управления в Добричка област подават рапорти за напускане. Ако условията на труд не бъдат подобрени, две трети от състава до края на годината няма да е областната дирекция. „Зимата дойде, ние ходим по границите, няма дърва, нямаме дрехи. Това не е реформа. По този начин не се прави реформа. Когато колега напусне, мястото се заличава и не се назначава нов човек”, заяви още той.

Маргарита Трифонова – секретар на националния синдикат на гражданската администрация в структурите на МВР, заяви, че са абсолютно против отнемането на клас „прослужено време”, тъй като това означава, че те ще останат на минимални заплати, а в същото време спазват всичко, което важи за служителите на МВР. Протестиращите изразиха недоволството си от лошата материална база в полицията, от амортизираните автомобили, от недостига на средства за гориво и консумативи.

Те не са доволни от постигнатите договорености с правителството. Участниците в протеста са категорични, че остават в готовност за протест и настояват да се запазят постигнатите до момента компенсации. Поне 50 представители от областта ще подкрепят колегите си в София на протеста там.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама