Бойко е натиснал Цацаров, гласи нов запис с Владимира Янева

22:27, 04 ное 15 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изтече нов запис на бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева от разгара на аферата „Червеи“, която първоначално бе сочена като заплаха за националната сигурност, тъй като била пробита информационната система на МВР и данните "изнесени".

Прокуратурата образува дело и шумът затихна, а главният прокурор поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) временно отстраняване на председателката на СГС Владимира Янева заради образуваното дело и тя се спаси от дисциплинарно производство за "Червеи".

В новия запис, разпространен от „Биволъ“ чрез сайта „Саундклауд“, Янева обяснява, че Бойко, вероятно премиерът Бойко Борисов, е оказвал натиск върху главния прокурор Сотир Цацаров. Разказва се още за решението за отстраняването ѝ от съдебната система.

От новия запис става ясно, че Бойко и Цецо (явно зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов) „натискали яко“, както и че „Бойко е натискал яко главния прокурор, направо го е подлудил“.

Намесата на Цветан Цветанов в разговора може да се обясни с това, че Янева беше обвинявана в това, че е избрана за председател на СГС, защото е семейна приятелка на Цветанов.

Скандал се завъртя около Владимира Янева първоначално при разкритията от скандала „Белведере“, когато стана ясно, че има манипулации при случайното разпределение на делата в СГС.

Ето и цялата стенограма от разговора:

Владимира Янева: Понеже Жоро (шефът на ВАС Георги Колев, бел.ред.) ми се обади и каза, че най-вероятно няма да могат (във ВСС) да съберат гласове да ме отстранят, но и каза: "По-добре да те отстранят, защото законът знаеш как е, когато е образувано срещу тебе производството, могат да те отстранят, т.е. преценка е, обаче, когато си привлечен като обвиняем, трябва да те отстранят, т.е. императивно". Сега днес, ако те не ме отстранят, той ще ме привлече, което е още по-лошо. Т.е. по-добре да ме отстранят.

Мъжки глас: Цецо натиска яко.

Янева: 100%.

Мъжки глас: Побъркал се е.

Янева: 100%.

Мъжки глас: Побъркал се е.

Владимира Янева: Бойко е натиснал страшно много главния прокурор, направо го е подлудил. Той (явно главният прокурор) снощи като ми се обади ми вика: "Това е най-малкото, което успях да направя в тази цялата ситуация".

В интернет пространството вчера се появи още един разговор на Владимира Янева, свързан с аферата "Червей", този път със съдия Румяна Ченалова, която беше отстранена около аферата „Белведере“.

От разговора става ясно, че председателят на ВАС Георги Колев е опитал да спаси Владимира Янева от отстраняване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама