Полицейските протести блокираха столицата (обобщена)

23:03, 04 ное 15 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въпреки частичните отсъпки на правителството служителите в МВР за втори пореден ден блокираха движението в столицата с протести на възлови кръстовища. Униформените недоволстват от записаните в проекта за държавния бюджет параграфи, орязващи голяма част от привилегиите им.

Синдикатите, както и самите полицаи,отхвърлиха предложението вече назначените служите да получават до 20 заплати при пенсионирането си, като за новоназначените те да бъдат до 10. Новите разчети на кабинета „Борисов“ 2 планират за новобранците да отпадне и годишното увеличение на възнагражденията им с 2%.

Освен това се разделят служителите на терен, които си остават първа категория, от служителите на бюро в администрацията, които ще отидат в 3-та категория труд, тоест ще излизат в пенсия по-късно и от тях ще се очаква повече осигурителен стаж.

Тази вечер в София полицаи блокираха „Орлов мост” малко след 18.00 часа, въпреки че в същия час имаше разрешение от Столична община това да се случи на автогарата в „Овча купел“. Униформените от обяд протестират в центъра на София - тръгнаха от „Орлов мост”, продължиха към Народното събрание и стигнаха до Министерския съвет.

Цивилни полицаи спряха движението по „Орлов мост“ за близо 2 часа, като непрестанно бяха призовавани от столичното ръководство на силовото ведомство да напуснат пътното платно.

В 20.00 часа бе предвиден контрапротест, а в същия час приключи и срещата между ЦСКА и Сливнишки герой. Очакваше се да се стигне до сблъсъци и ескалация на напрежението, но протестиращите полицаи се вслушаха навреме в призивите на началниците си и си тръгнаха преди появата на футболните запалянковци.

 „180 млн. повече на МВР и отбраната за тази година и те да спретнат това снощи, да тормозят обществото. За мен не е проблем да не съм премиер, но ще дойде такъв като Орешарски и ще им даде 500 млн., но след 2 години тази държава няма да има какво да яде“, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Това е реформа, която е имало  и в други сектори, поне на мен така ми е обяснено”, каза главният секретар на МВР Георги Костов.

„Това са условия, които ще бъдат валидни оттук нататък. Съкращенията са следващата възможност за реформа, защото ако ние не направим тези промени, в края на следващата година няма да има заплати за нито един”, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова.

От синдикалните организации на МВР обявиха, че ще продължат с протестите до неделя, когато се очаква те да бъдат най-масови и да обхванат цялата страна. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама