„Наръчник за изборна реформа“ събира предложения за законови промени

23:47, 04 ное 15 25 642 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гражданската платформа MoveBG (България може) представи интерактивния онлайн "Наръчник за изборна реформа". Целта му е да информира и образова гражданите за изборната система и да събере идеи за промени в нея.

Сайтът на наръчника е разделен на познавателна секция, в която са поместени основните принципи и положения на изборното законодателство у нас, и - интерактивна секция, в която всеки дава своите разрешения на проблеми, свързани с изборния процес.

Димо Господинов, част от екипа, създал проекта, определи наръчника като "едно пътуване на гражданите през предизвикателствата на изборния процес".

В интерактивната секция всеки може да избира между няколко възможни решения на проблеми от всяка фаза на изборния процес - от насрочването на изборите до преброяването на гласовете. Отбелязани са плюсовете и минусите на всяко решение, както и в коя държава се практикува. Например, за да се справите с изборния туризъм може да изберете или увеличаване на срока на уседналост, или въвеждането на регистър на избирателите.

Даниел Стефанов, политолог, с опит в наблюдение и организация на избори, заяви, че разрешенията на всеки проблем са посочени обективно, без да се дава предпочитание на една или друга възможност.

От MoveBG заявиха, че щом имат достатъчно резултати за това как хората виждат преодоляването на различните предизвикателства,  ще сигнализират институциите за тях и ще ги обвяват публично.

Един от основателите на MoveBG, Саша Безуханова, заяви, че са били провокирани да създадат наръчника заради съмненията, които обществото има в качеството на демократичните процедури, изразяващи се във все по-намаляващата избирателна активност. Безуханова цитира изследване на Transparency International, според което между 20 и 30% от българите са готови да продадат гласа си. Тя заяви, че решение на тези проблеми е хората да бъдат по-информирани, да участват във формирането на решенията и упражняват граждански контрол.

Реформата на избирателната система ще е успешна, ако се разглежда и осмисля в нейната цялост, обхващайки всички елементи от изборната система, а не само, ако се промени един детайл от нея, заявиха още от MoveBG.

Наръчникът ще е отворен и от организацията призоваваха граждани и експерти да дават своите предложения за подобряване на изборния процес. Изготвянето на наръчника е плод на доброволния труд на над 50 доброволци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама