Директорът на „Двореца“ в Балчик присъства на преместването на сърцето на кралица Мария

09:09, 05 ное 15 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Директорът на държавния културен институт „Двореца“ в Балчик Жени Михайлова взе участие в официалната церемония по преместване на сърцето на кралица Мария Румънска, съобщават от културния център. Тя се състоя на 3 ноември в румънската столица Букурещ. Според изричното желание на наследниците от Кралското семейство, сърцето на кралица Мария, което първоначално се е съхранявало в параклиса в Двореца в Балчик, ще бъде положено в семейната крипта на замъка Пелеш в гр. Синая.

 Поднасяйки  букет от бели лилиуми - любимите цветя на покойната Мария Александра Виктория, културен център "Двореца" - Балчик, засвидетелства своята почит към културната памет в българо-румънските отношения.

Кралското сърце, както са споделили редица от взелите участие в церемонията официални гости, ще намери най-сетне покой, след дългият си престой в архива на Националния исторически музей на Румъния.

На официалната част на събитието са присъствали редица дипломатически лица, както и роднини на Кралското семейство.

Пред сградата на Националния исторически музей на Румъния в церемонията за преместване на кралското сърце, е имало ескорт от части на националната конна жандармерия, националната гвардия на Румъния, както и съпровод от военен духов оркестър на Букурещ, съобщават от ДКИ „КЦ „Двореца“. Оттам припомнят, че на 29 октомври се отбелязаха и 140 години от рождението на кралица Мария Румънска. По този повод от Румъния също са били изпратени бели лилиуми за параклиса "Stella Maris", намиращ се в Архитектурно-парков комплекс "Двореца" - Балчик - мястото, където самата Мария е пожелала да почива сърцето ѝ след нейната смърт. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама