Съдът на Европейския съюз отхвърли Атанас Семов за генерален адвокат в Люксембург

09:41, 05 ное 15 25 553 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на правосъдието Христо Иванов ще предложи правителството да оттегли кандидатурата на доц. Атанас Семов за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз, съобщава "Правен свят". Правилата, по които досега у нас се провежда процедурата по избор на съдии и генерален адвокат в Люксембург, ще бъдат отменени, а кандидатът на България за високия пост по спешност ще бъде предложен от министъра на правосъдието след консултации.  

Причината Иванов да поиска оттеглянето на Семов е, че последният не е получил одобрението на специалния комитет, който дава становище по годността на кандидатите, излъчени на държавите членки.  

Семов беше изслушан от комитета на 30 октомври. Той е получил отрицателно становище заради липсата на достатъчен професионален опит на високо ниво. Становището на комитета е получено късно снощи от българските власти.

Досегашната процедурата беше създадена през 2010 г., а при прилагането ѝ досега показа редица дефекти. По този ред Министерството на правосъдието тази година на два пъти проведе конкурс за генерален адвокат. Първият, на който се явиха 10 души, приключи в края на март, без нито един от кандидатите да получи одобрението на  конкурсната комисия. На втория конкурс, започнал през юни, се явиха 12 души, 11 бяха допуснати до езиков изпит, а 9 се явиха на изслушването.

От класираните на първите 5 места на втория конкурс, само двама имаха над 20 години юридически стаж. Това са Антонина Бакърджиева – Енгелбрект и Искра Александрова, но те получиха много ниски оценки от комисията - 4,40 и 3,75.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама